nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.07.2015 Fruittelers vragen opnieuw steun aan Europa

De oogst van 2014 willen de fruittelers snel vergeten, die van 2015 kondigt zich ondanks de handhaving van de Russische boycot, beter aan. “Toch willen we wel opnieuw hulp van Europa", zeggen zowel Veiling Haspengouw als de Belgische Fruitveiling. Telen was vorig jaar ook gokken tussen fruit laten hangen of toch oogsten. "De boycot is er nog altijd dus hopen we zeker op hulp van Europa", zeggen Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw en Ghislain Francis, ondervoorzitter. "Zeker het systeem van interventie willen we opnieuw.”

Door de grote exportvolumes naar Rusland waren de Belgische appel- en perentelers vorig jaar misschien wel bij de grootste gedupeerden van de importban die Rusland oplegde voor Europese landbouwproducten. De prijs tuimelde naar beneden, nog versterkt door recordoogsten. Op de eerste officiële ramingen voor dit jaar is het nog wachten tot begin augustus, maar het nieuwe oogstseizoen lijkt 'normaal' te zijn, zowel in tijd als in volumes.

"Tot in april waren de prijzen van de appels zeer laag", zegt Filip Lowette, directeur van Belgische Fruitveiling (BFV). "Daarna is die prijs wel weer gestegen omdat in Polen de grote voorraad blijkbaar op was. Maar tegen dan was ook al 70 procent van de appels verkocht. Wie zijn appels vorig jaar heeft laten hangen aan de bomen, heeft het dus eigenlijk beter gedaan dan de boer die toch heeft geplukt. En de enkeling die gespeculeerd heeft en tot het einde gewacht heeft, die heeft geld verdiend."

In de perensector zijn de boeren die hun fruit wel hebben geplukt, uiteindelijk de winnaars. “Ze hebben tot in december verlies geleden, maar vanaf januari waren de prijzen weer normaal. In mei kregen ze zelfs 75 cent per kilo. Dat de prijs van de peren zich heeft hersteld, heeft te maken met de export die nu meer gediversifieerd is.” Tot vorig jaar gingen de peren vooral rechtstreeks naar Rusland, maar die grens is dus nog altijd dicht. “Nu gaan die peren naar het vroegere Oostblok. Azië en China zijn intussen ook goed voor 10 miljoen kilo, vorig jaar was dat nog 2 à 3 miljoen”, aldus Lowette, die aangeeft dat er volop wordt ingezet op de Canada en Brazilië.

Hoewel de marktsituatie zich gedeeltelijk genormaliseerd heeft, benadrukt Lowette dat de situatie nog lang niet rooskleurig is. Europese steun zou met andere woorden meer dan welkom zijn, zo klinkt het. "Er is alleszins nog niets over beslist, maar we merken dat Zuid-Europa nu toch ook al steun vraagt voor hun nectarines en perziken", zegt Lowette. "Vorig jaar hadden ze hun fruit al verkocht toen de boycot er kwam, maar dit jaar zitten ze in dezelfde situatie als wij vorig jaar. We willen toch nog graag de kans hebben om een beroep te doen op het systeem van interventie, want dat betekent dat een teler weet wat de bodemprijs is die hij kan krijgen."

"De boycot is er nog altijd dus hopen we zeker op hulp van Europa", zeggen ook Luc Bels, voorzitter van Veiling Haspengouw en Ghislain Francis, ondervoorzitter. "Zeker het systeem van interventie willen we opnieuw. Groenoogst niet, want dat rottend fruit is zeer slechte reclame. We hebben vorig jaar vooral overleefd omdat we meer hebben geëxporteerd naar nieuwe markten zoals India, dat is maal tien. De zwakke euro heeft ons daarin ook geholpen. We kunnen ons ook meer richten op Canada, maar dan heb je meer geld nodig om je fruit te promoten. Het geld van de groenoogst zouden we daarvoor kunnen gebruiken."

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via