nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.10.2019 GAIA eert kweekvleespionier

Willem van Eelen ontving het voorbije weekend postuum de GAIA-award. Het was dochter Ira die de prijs in ontvangst nam in naam van haar vader. “Willem van Eelen is dé kweekvleespionier”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Slachtvrij vlees heeft het potentieel om dierenleed voor vleesproductie volledig naar het verleden te verbannen en houdt belangrijke baten in voor het klimaat. De ontwikkeling ervan is volop bezig.” Volgens de GAIA-voorzitter is de vraag niet of het er komt, maar wanneer.

Kweekvlees of slachtvrij vlees is vlees dat gekweekt wordt uit dierlijke stamcellen die men in een groeimedium laat ontwikkelen. “Het is de revolutie van de nabije toekomst waar ik razend enthousiast over ben”, aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van de dierenrechtenorganisatie GAIA. “Het was Willem van Eelen die reeds in de jaren ‘80 van de vorige eeuw het potentieel ervan inzag. Deze award is dan ook een eerbetoon aan de peetvader van het kweekvlees.” Volgens Michel Vandenbosch is slachtvrij vlees is geen utopie, maar het ethisch verantwoorde vlees van morgen waar ook het klimaat baat bij heeft.

Willem Van Eelen ontmoette tijdens zijn studies aan de universiteit onderzoekers die al experimenteerden met stamceltechnologie om brandwonden te helpen genezen. “Daar vroeg van Eelen zich af of deze technologie kan gebruikt worden om vlees te produceren zonder dieren te slachten”, klinkt het bij GAIA. “Velen vonden het een gek idee, maar het bleek visionair.” Van Eelen overleed in 2015 op 91-jarige leeftijd. Pas na de eeuwwisseling vonden zijn ideeën bredere ingang. “Uit een recente rondvraag van het prestigieuze onderzoeksbureau A.T. Kearney blijkt dat volgens ’s werelds toonaangevende ‘captains of meat industry’ tegen 2040 slachtvrij kweekvlees 35 procent van het globale marktaandeel zal beslaan, plantaardige voeding (vegetarisch en plantaardig) 25 procent en conventioneel slachtvlees 40 procent”, geeft GAIA nog mee.

Tijdens de Belgian Pork Academy, georganiseerd door de Belgian Pork Group, werd het thema ‘kweekvlees’ ook al aangehaald. Professor Stefaan De Smet (UGent) stelde daar dat de vraag naar eiwit en voedsel de komende decennia alleen maar zal toenemen. “Dan moeten ook alle manieren onderzocht worden om eraan te voldoen. Maar in kweekvlees zie ik geen bedreiging voor de vleesproductie want de technische uitdagingen zijn gigantisch. De voorspelling dat kweekvlees binnen drie jaar in onze winkelrekken zal liggen, is niet realistisch. Het roept meer vragen op dan er zekerheden zijn.”

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Mosa Meat

Volg VILT ook via