nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.11.2018 GAIA en kasteelheer tegen uitbreiding varkensbedrijf

Een varkensbedrijf in het Limburgse Gors-Opleeuw met een tot nu toe onberispelijke staat van dienst ondervindt tegenkanting nu het wil uitbreiden. Omdat ook de kinderen in het bedrijf willen stappen, wil het groeien met 4.000 varkens en 180.000 kippen. Zowel dierenrechtenorganisatie GAIA als een kasteelheer uit de buurt reageren vol ongeloof en willen alle rechtsmiddelen uitputten om die uitbreiding tegen te houden. “Het is nochtans een modelbedrijf”, zegt toekomstig Loons burgemeester Eric Awouters (Open Vld-Stroop).

“Absolute waanzin”, zo noemt GAIA-directeur Ann De Greef de aangekondigde uitbreiding. “We hopen dat het er niet komt. We roepen de buurtbewoners zoveel mogelijk op om een bezwaarschrift in te dienen. Als er voldoende, gemotiveerde bezwaarschriften zijn, zal daar ongetwijfeld rekening mee gehouden worden.” Steun vindt de dierenrechtenorganisatie alvast bij de overbuur van het landbouwbedrijf. De bewoner van kasteel Haagsmeer heeft te kennen gegeven dat hij alle rechtsmiddelen zal gebruiken om de uitbreiding een halt toe te roepen. “Iedereen die zich tegen de uitbreidingsplannen kant, mag op mijn diensten rekenen”, zegt meester Steven Van Geeteruyen die door de kasteelheer onder de arm is genomen.

Landbouwer Jean-Paul Haesen is er het hart van in. “Mijn dochters hebben net de landbouwschool afgewerkt en willen mee in het bedrijf stappen. Maar dat is niet rendabel, als we niet uitbreiden. Hij wijst er ook op dat het bedrijf er al 26 jaar is gevestigd, terwijl de bewoners van het kasteel, de vastgoedfamilie Tans, er nog maar twee jaar wonen. Bij hun verhuis wisten ze dus goed genoeg dat de boerderij hier lag, in landbouwzone nota bene. Het kasteel daarentegen is jaren geleden zonevreemd gebouwd.”

Bovendien heeft het landbouwbedrijf een smetteloze reputatie. Dat bevestigt ook de huidige eerste schepen en toekomstige burgemeester Eric Awouters. “Het is een modelbedrijf. Zes maanden geleden heeft het nog de deuren opengegooid en was iedereen hier welkom”, vertelt hij in Het Belang van Limburg. Het bedrijf investeerde reeds in 2009 in biologische luchtwassers die de ammoniakuitstoot en mogelijke geurhinder tot een minimum moet beperken.

Bron: Het Belang van Limburg / Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via