nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.12.2019 GAIA klaagt dierenleed in kalkoenkwekerijen aan

GAIA heeft beelden gemaakt in drie West-Vlaamse kalkoenkwekerijen en stelde daar "schrijnende situaties" vast. Het eist dat Vlaanderen de sector strenge wettelijke dierenwelzijnsnormen oplegt om een eind te maken aan "deze weerzinwekkende wantoestand". Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) plant alvast overleg met de pluimveesector, die niet opgezet is met de actie. “Het fragment is een momentopname dat uitvergroot is”, zegt Danny Coulier, voorzitter van de Landsbond van de pluimvee. “Dit is niet het correcte beeld van hoe het er werkelijk aan toe gaat in de sector. Maar we steken onze kop niet in het zand en zullen bekijken waar we zaken kunnen verbeteren.”
Dierenrechtenorganisatie GAIA ging in oktober undercover in drie West-Vlaamse kwekerijen. Daar zag de organisatie onder meer kalkoenen in hun eigen uitwerpselen en die van hun soortgenoten, overvolle stallen, beschadigend pikgedrag, fel verzwakte en creperende dieren en kadavers in vergevorderde staat van ontbinding.
 
"GAIA stelde bij veel kalkoenen allerlei letsels vast en op de kop en de flanken weerzinwekkende necrose (afgestorven huid waar pikverwondingen op het lichaam werden toegebracht)", luidt het voorts. "Omdat het ras dat in de intensieve kalkoenhouderij gebruikt wordt, geselecteerd is op snelle groei, groeien kalkoenen zodanig snel (hanen van 170 gram tot ongeveer 16 kilo op 16 weken tijd) dat veel kalkoenen kreupel zijn. Sommigen kunnen nagenoeg niet meer rechtop staan, worden volledig immobiel, liggen in spagaathouding en sterven van de honger en de dorst want ze kunnen de drink- en voederbak niet meer bereiken."
 
"Dit zijn confronterende beelden, maar dit is hoe industriële vleesproductie eruitziet", reageert Vlaams minister Weyts. "Dit is misschien een schok voor veel mensen die hun kerstmenu aan het voorbereiden zijn, maar zo gaat het er helaas vaak aan toe".
 
Ook volgens Vandenbosch zijn "de beelden representatief voor de gangbare, intensieve vleeskalkoenhouderij in België". De dierenrechtenorganisatie klaagt aan dat er in ons land geen specifieke wetgeving is om het welzijn van vleeskalkoenen te beschermen, terwijl er de laatste drie jaar meer dan 750.000 kalkoenen per jaar gekweekt en geslacht werden voor consumptie.
 
Volgens Danny Coulier van de Landsbond klopt het niet dat er geen regels zijn. “De sector werkt met lastenboeken waarin duidelijke normen omschreven staat niet toegepast én gecontroleerd worden”, zegt hij. Toch vraagt GAIA dat Vlaanderen een regelgevend kader oplegt. "Zo moet er een langzamer groeiend ras gebruikt worden, meer ruimte voor de dieren, buitenloop en daglicht zijn en moet er strooimateriaal van voldoende kwaliteit gebruikt worden."
 
“Buitenloop, zoals GAIA suggereert, is vragen om problemen”, zegt Coulier. “Als er één dier is binnen de pluimveesector die enorm vatbaar is voor ziektes, is het net de kalkoen. Als we ze vrij laten uitlopen in de weide, dan is de sector ten dode opgeschreven. De vogelgriepcrisis ligt nog maar enkele maanden achter ons en heeft serieuze sporen achtergelaten in West-Vlaanderen.”
 
Minister Weyts ziet twee oplossingen. Ten eerste blikt hij vooruit op het overleg dat hij plant met de sector. "Ik wil het welzijn van veel diergroepen versterken, ook van 'vergeten dieren', zoals de kalkoenen. Er komen gesprekken met de pluimveesector over onder andere de uitfasering van kooisystemen en ik neem deze beelden zeker mee naar die gesprekken.”
 
De uitfasering van kooisystemen staat uitgebreid beschreven in het Vlaamse regeerakkoord. “Als minister Weyts ons uitnodigt, gaan wij zeker mee aan tafel zitten”, zegt Coulier. “Maar we mogen dit voorval niet gebruiken, of misbruiken, om kooisystemen aan de kaak te stellen. Dat zijn twee losstaande zaken. Kalkoenen zijn scharreldieren en zitten helemaal niet in kooien. Ik zou dat raar vinden dat hij het ene aan het andere koppelt.”
 
De sector start binnenkort zelf met een campagne op social media met beelden van een gelijkaardige kalkoenenstal om een realistischer beeld de wereld in te sturen. Wil je zelf zien hoe een doornsee Vlaamse kalkoenenstal eruit ziet? Bekijk dan de reportage van Focus-WTV over het bedrijf van kalkoenenhoudster Conny Vandewalle. Volgens haar  zijn de beelden die GAIA filmde eenvoudig te verklaren: de dierenrechtenorganisatie bracht de ziekenboeg van kalkoenbedrijven in beeld. 

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via