nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.09.2018 GAIA telt meer dan 50.000 leden

Opgericht in 1992 telt dierenrechtenorganisatie GAIA vandaag meer dan 50.000 leden. “Met het overschrijden van deze symbolische kaap, versterkt GAIA zijn positie als de grootste Belgische ledenorganisatie die opkomt voor dierenwelzijn en dierenrechten”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch. In het licht van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober mikt GAIA ook op lokaal niveau op een sterk dierenwelzijnsbeleid, dat laat de organisatie weten in een persbericht. “Onze volgende prioriteit is het versterken van het lokale dierenwelzijnsbeleid.”

Tijdens de huidige legislatuur liet GAIA meermaals van zich horen. Het onverdoofd slachten werd zowel in Vlaanderen als in Wallonië bij wet verboden, de sterilisatie van katten is in het hele land verplicht en pelsdieren mogen in België niet langer gekweekt worden voor bont. “Daarnaast besliste de Brusselse regering dat proeven op honden, katten en primaten verboden zijn en dat pony’s in het Brusselse gewest geen rondjes meer mogen draaien op kermissen”, vult GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan. De Vlaamse regering besliste ook nog het dwangvoederen van eenden en ganzen voor de productie van foie gras te verbieden, ook in het Brussels gewest is dat verboden. Tenslotte verbood de Waalse regering kooisystemen in de legkippenhouderij.

“De prioriteiten van GAIA genieten vandaag de steun van de overgrote meerderheid van de bevolking - variërend van 70 procent tot 90 procent naargelang het thema”, weet Michel Vandenbosch. “Dat blijkt herhaaldelijk uit representatieve opiniepeilingen, uitgevoerd door gespecialiseerde onderzoeksbureaus.” Met ongeveer evenveel Nederlandstalige als Franstalige leden in nagenoeg alle geledingen van de samenleving, kan GAIA op een brede steun rekenen. “Die steun blijft zeer belangrijk, want de komende jaren staan ons nog grote uitdagingen te wachten.”

“In een kwarteeuw GAIA staat dierenwelzijn onmiskenbaar op de breed maatschappelijke en politieke agenda”, weet Michel Vandenbosch. “We gaan vooruit maar het Koninkrijk der Belgen is nog geen aards paradijs voor dieren. Er is nog veel werk aan de winkel.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via