nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.03.2019 GAIA wil dieren beter beschermen via Grondwet

GAIA lanceert een nieuwe campagne voor de verankering van de welzijnsbelangen en de eigen waardigheid van dieren in de Grondwet. “Grondwettelijke bescherming van hun welzijnsbelangen en waardigheid is ook voor dieren fundamenteel”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. In een tv-spot van 30 seconden toont GAIA dat dieren zelf geen benul hebben van grondrechten, en het aan politici is om hen beter te beschermen. 

In 2018 werden al hoorzittingen in de senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden georganiseerd om artikel 37 bis uit te breiden met de bescherming van het dierenwelzijn. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA werd toen gehoord. “Het wetsvoorstel kon op veel politieke bijval rekenen”, klinkt het bij GAIA. “Het verslag daarvan werd vorige week in de commissie goedgekeurd, maar over het wetsvoorstel zelf werd niet gestemd. Verslaggever Bert Anciaux (sp.a.) reageerde toen in de commissie zeer ontstemd. Volgens hem stelde de regering zijn veto.”

In de aanloop naar de verkiezingen wil GAIA het thema opnieuw onder de aandacht brengen. “In het licht van de komende verkiezingen willen we het objectief warm houden”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De politici moeten beseffen dat de meeste burgers van het land willen dat dieren op het hoogste - constitutionele - niveau worden beschermd. Daarom deze campagne.” Via www.dierenindegrondwet.be verzamelde GAIA al 139.000 handtekeningen en de teller loopt. “De burgers hebben hun stem al laten horen. Nu zijn de politici aan zet.”

Indien dieren grondwettelijk beschermd worden, zou dat een impact kunnen hebben op de rechtbanken. “Rechters zullen het dierenwelzijn veel ernstiger nemen omdat de grondwet bepaalt wat voor onze samenleving fundamenteel is en ze zullen wetsinbreuken, die nu nog teveel met de mantel der liefde bedekt worden, strenger bestraffen”, aldus GAIA.

Bekijk de tv-spot hier.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via