nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

09.08.2019 GAIA wil ook Brussels verbod op onverdoofd slachten

Nadat Vlaanderen en Wallonië eerder al beslisten om een verbod op onverdoofd slachten uit te vaardigen, is dat in Brussel nog niet gebeurd. “Als gevolg daarvan worden in het slachthuis van Anderlecht jaarlijks duizenden dieren geslacht zonder verdoving”, stelt dierenrechtenorganisatie GAIA. Ook het nieuwe Brusselse regeerakkoord rept geen woord over een mogelijk verbod. Daarom roept GAIA samen met 16 andere verenigingen, waaronder de Beroepsvereniging voor Dierenartsen, de Brusselse regering op om eindelijk werk te maken van zo’n verbod op onverdoofd slachten.

In Vlaanderen geldt sinds 1 januari 2019 een verbod op onverdoofd slachten voor schapen. De dieren mogen enkel nadat ze onder elektronarcose zijn gebracht, gedood worden. Voor kalveren wordt de verdoving verplicht in 2020 en runderen moeten tot wanneer de verdovingsmethode op punt staat, onmiddellijk na de halssnede verdoofd worden. Voor Wallonië zal zo’n verbod vanaf 1 september 2019 gelden. Alleen in Brussel mogen dieren nog geslacht worden zonder eerst verdoofd te worden. “Nochtans is verdoving de enige manier om dieren te behoeden voor ernstig en langdurig lijden dat zowel onnodig als technisch vermijdbaar is”, zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Hoewel Brussel nauwelijks landbouwbedrijven telt, is er wel een slachthuis gevestigd. In het slachthuis van Anderlecht worden volgens GAIA nog jaarlijks duizenden dieren zonder verdoving geslacht. “Niet enkel tijdens het Offerfeest, maar elke dag opnieuw worden er dieren onverdoofd geslacht”, klinkt het. Uit cijfers van het Voedselagentschap blijkt dat gaat om 87 procent van de kalveren, 96 procent van de schapen en 31 procent van de runderen. “Het is wetenschappelijk aangetoond dat dieren op die manier worden blootgesteld aan een minutenlange lijdensweg”, meent Vandenbosch.

Daarom ijvert de dierenrechtenorganisatie nu ook bij de Brusselse parlementsleden en ministers voor een verbod op onverdoofd slachten. “Z’n verplichte verdoving is niet ingegeven door antireligieuze of xenofobe gevoelens, wel is het een ethische en wetenschappelijk gefundeerde vraag. Gezien de Brusselse dierenwelzijnswet bepaald dat dieren wezens zijn met gevoel, hebben de politici de morele plicht om zoveel mogelijk leed bij dieren te besparen”, klinkt het.  

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via