nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2018 GAIA zaagt dierenkooien in stukken

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft vijftig metalen kooien met een elektrische zaag in stukken versneden op het Albertinaplein in Brussel. Met de symbolische actie geeft de dierenrechtenorganisatie de aftrap van haar nieuwe campagne 'Stop de kooien', die deel uitmaakt van een Europees initiatief gesteund door ruim 130 dierenwelzijnsorganisaties. Doel is om het gebruik van kooisystemen in de veehouderij (o.a. verrijkte kooien in leghennenbedrijven) op de agenda van de Europese Commissie te zetten.

"We willen echt dat er gekapt wordt met die kooisystemen, die dieronwaardig en dieronvriendelijk zijn, en voor verschrikkelijk leed zorgen bij miljoenen dieren in de hele Europese Unie", zegt voorzitter Michel Vandenbosch. "Het gaat om miljoenen legkippen en vleeskonijnen, kwartels, eenden en ganzen, maar ook om bijvoorbeeld varkens. Zeugen die in kraamkooien worden gehouden, kunnen onmogelijk doen aan normaal zorggedrag voor hun biggen. Ze kunnen amper bewegen en worden vastgehouden tegen de grond."

Volgens GAIA worden in Europa elk jaar 370 miljoen dieren in verrijkte kooien gekweekt. In België gaat het volgens de organisatie om ongeveer 4,5 miljoen dieren - vooral kippen. "Zo wordt 39 procent van alle Belgische hennen - 3,7 miljoen dieren - nog steeds in verrijkte kooien gehouden", klinkt het. Opgesloten dieren hebben amper bewegingsruimte en ontwikkelen vaak "abnormaal dwangneurotisch gedrag".

Het doel van de actie is om in minstens zeven lidstaten van de Europese Unie in totaal 1 miljoen handtekeningen te verzamelen. "Als we daarin slagen, dan is de Europese Commissie verplicht om zich over de kwestie te buigen", zegt Vandenbosch. "In België mikken we op minimaal 20.000 handtekeningen."

Voor de dierenwelzijn- en dierenrechtenorganisaties die op zoek gaan naar publieke steun voor een kooiverbod staan kooien symbool voor een vorm van veehouderij die zij afkeuren. Ze maken daarbij geen onderscheid tussen de legbatterijen die Europa verbood in 2012 en de verrijkte kooien waarin kippen nu huizen op de bedrijven waar geen scharrelhuisvesting of vrije uitloop toegepast wordt. Een verstrenging van de huisvestingsnormen voor kippen staat in Europa niet op stapel. Momenteel is het zelfs zo dat de EU massaal eieren invoert vanuit Oekraïne, waar de kippen eieren leggen in verguisde legbatterijen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: GAIA

Volg VILT ook via