nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.01.2019 Gebruik RoundUp Pro 360 verboden in Frankrijk

Het gebruik van het product 'Roundup Pro 360' is in Frankrijk per direct verboden. Dat oordeelde een Franse rechter eerder deze maand. De uitspraak van de rechter betekent dat de verkoop van het middel in Frankrijk gestopt moet worden. In de motivatie van de rechtbank wordt onder meer verwezen naar diverse proefdierexperimenten die erop wijzen dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Het verbod op één commerciële variant van het glyfosaathoudende middel van Monsanto betekent een nieuwe klap voor overnemer Bayer.

De rechtbank in Lyon is van oordeel dat het overheidsagentschap ANSES, dat in 2017 aan Monsanto goedkeuring gaf om Roundup Pro 360 - een onkruidverdelger die zo'n 40 procent glyfosaat bevat - op de markt te brengen, daarmee een ‘beoordelingsfout’ heeft gemaakt. “Het agentschap heeft geen rekening gehouden met het voorzorgsprincipe, omdat het product waarschijnlijk kankerverwekkend is”, stelt de rechter.

Opvallend is dat de rechter met deze beslissing tot een andere conclusie komt dan de Europese Unie. “Ondanks de goedkeuring door de Europese Unie van de werkzame stof (glyfosaat), was de rechtbank van oordeel dat wetenschappelijke studies en dierproeven aantoonden dat Roundup Pro 360 een potentieel carcinogeen product is voor mensen, waarvan wordt vermoed dat het giftig is voor de menselijke voortplanting en voor in het water levende organismen”, zei de rechtbank in een samenvatting van haar uitspraak.

De advocaat van de lobbygroep die de rechtszaak had aangespannen, heeft het over een belangrijk vonnis. “Mogelijk heeft het immers effect op alle varianten van Roundup”, aldus de advocaat. Bayer liet reeds weten dat het het niet eens is met de beslissing van de rechter in Lyon. “Het product is, net zoals alle gewasbeschermingsmiddelen, zorgvuldig geëvalueerd door de Franse autoriteit ANSES”, zo stelt de Duitse chemiereus. De rechter stelt echter dat ANSES onvoldoende rekening heeft gehouden met het voorzorgsbeginsel, met name door geen specifieke evaluatie van de gezondheidsrisico's uit te voeren voor Roundup Pro 360.

ANSES bevestigt aan het persbureau Reuters dat het middel per direct verboden is. Dit terwijl de autoriteit de uitspraak van de rechter nog moet beoordelen. Volgens Bayer maakt het product RoundUp Pro 360 ongeveer twee procent uit van de glyfosaat-houdende RoundUp-producten die ze op de Franse markt brengen. Het middel wordt voornamelijk gebruikt in wijngaarden. De beslissing is een nieuwe tegenslag voor Bayer. De koers van het bedrijf daalde sinds de uitspraak met 1,17 procent.

Bron: Boerenbusiness / Belga / Pleinchamp.com

Beeld: Foodtank

Volg VILT ook via