nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.04.2018 Geen afgeronde dossiers na nachtvorst april 2017

Rond deze tijd vorig jaar voltrok zich een catastrofe op de velden van fruittelers en wijnboeren. Tijdens de nacht van 19 op 20 april 2017 daalden de temperaturen tot fors onder het vriespunt, in de Haspengouwse fruitstreek werd -6°C gemeten. Een ramp voor de ontluikende bloesems op appelbomen en perelaars. Een kleine zes maanden later erkende de Vlaamse regering de late lentenachtvorst als landbouwramp. “Mijn diensten zijn volop bezig de dossiers af te handelen, maar er werden nog geen dossiers afgerond”, klinkt het bij minister Joke Schauvliege.

Vlaams parlementslid voor sp.a Els Robeyns vroeg minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege om een stand van zaken in het nachtvorstdossier. Uit de gegevens die de minister vrijgaf, blijkt dat de provincie Limburg het hardst getroffen werd door de plotse koude. Maar liefst 429 land- en tuinbouwers dienden een tegemoetkomingsaanvraag in. Ook Vlaams-Brabant kreeg het hard te verduren, daar vragen 229 getroffen landbouwers om steun. Vanuit de provincies Oost- en West-Vlaanderen kwamen zo’n 50 aanvragen per provincie binnen, vanuit Antwerpen zijn het er een dertigtal.

Van de in totaal 794 tegemoetkomingsaanvragen is er nog geen enkel afgerond. “Naast deze dossiers lopen ook nog de dossiers over droogteschade die dezelfde indieningstermijn kennen. Alle dossiers moeten door de diensten die ook de reguliere landbouwmaatregelen beheren, nagezien worden, aangezien er geen personeel werd overgeheveld naar het Departement Landbouw en Visserij voor afhandeling van deze dossiers”, repliceert minister Schauvliege. “Dossiers waarvoor een prioritaire behandeling werd gemotiveerd door de landbouwer, worden eerst afgewerkt. De overige dossiers worden behandeld in volgorde van de indieningsdatum.” Er wordt naar gestreefd om zoveel mogelijk dossiers in 2018 af te handelen, zo klinkt het nog.
 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Tom Thijsen

Volg VILT ook via