nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.09.2019 Geen hoge verwachtingen bij start nieuwe bietencampagne

Met circa 80 ton per hectare en een suikergehalte van 18 procent levert de suikerbietenteelt dit seizoen een opbrengst op die vergelijkbaar is met de gemiddelden van de afgelopen jaren. Dat vertelde Johan Ingels, directeur van Tiense Suiker, aan persagentschap Belga naar aanleiding van de start van de bietencampagne. De Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB) blikt in haar nieuwsbrief Bietplanter vooruit op de campagne maar blijft voorzichtiger. Hoewel de situatie op de suikermarkt optimistischer oogt dan bij de start van de vorige campagne, koestert ze door de lage suikerprijzen geen hoge verwachtingen.
De ophaling van bieten start op maandag 23 september en de verwerking een dag later. Aan de twee fabrieken van Tiense Suiker waar bieten verwerkt worden - Tienen en Wanze - leveren in totaal 5.000 telers suikerbieten. Omdat het in het zuiden van het land langer droog bleef, bleven de suikerbieten daar kleiner.
 
Het totale areaal waarop suikerbieten worden geteeld, bleef volgens Ingels dit jaar onveranderd. Dat ondanks het feit dat het moederbedrijf Südzucker, wegens de afschaffing van de Europese suikerquota in 2017, de betaling voor de geleverde suikerbieten wijzigde en onder meer koppelde aan de evolutie van de suikerprijs.
 
Bij de start van de nieuwe campagne staat de Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB) erbij stil dat het inkomen uit de suikerbietenteelt al enkele jaren onder druk staat. De afschaffing van het suikerquotum ging gepaard met een lange periode van lage prijzen op de suikermarkt die de contractprijzen van bieten onder druk heeft gezet.
 
Tot een suikerprijs van 400 euro waarborgen Tiense Suiker en Südzucker de planters die zich engageren om in 2020 én 2021 voldoende hectaren uit te zaaien een gemiddelde suikerbietprijs all-in van 27,73 euro per ton voor 70 procent van de geleverde bieten binnen het basiscontract en bijkomend contract. De overige 30 procent wordt uitbetaald volgens de nieuwe prijstabel. Volgens CBB is die gewaarborgde prijs een rookgordijn en is het lastig voor bietentelers om in te schatten welk inkomen ze op het eind van de rit zullen overhouden.

Bron: Belga / CBB

Volg VILT ook via