nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.03.2019 Geen intentionele fraude bij kalverslachthuis Vanlommel

De Antwerpse strafrechter heeft kalverslachthuis Vanlommel en zijn twee bestuurders een straf met opschorting gegeven voor inbreuken op de hygiënevoorschriften en voor het versturen van een partij vervallen vlees naar Kosovo. De Kosovaarse bestemmeling van het vlees was ook al betrokken in het schandaal rond slachthuis Veviba uit Bastenaken, weet de krant Het Nieuwsblad. Volgens de bestuurders van slachthuis Vanlommel ging het om een menselijke fout: de twee paletten waren bestemd voor de diervoederindustrie. De rechter oordeelde dat er geen sprake was van bedrieglijk opzet.

De Kosovaarse autoriteiten onderschepten in de zomer van 2017 een lading diepgevroren vlees, afkomstig van slachthuis Vanlommel in Olen. Van twee paletten, op een lading van 20 ton vlees, was de houdbaarheidsdatum met een drietal weken verstreken. Volgens de bestuurders van slachthuis Vanlommel waren die twee paletten per vergissing meegestuurd. Het Voedselagentschap (FAVV) bevestigde dat er geen aanwijzingen waren voor intentionele fraude. Maar ook zonder bedrieglijk opzet zijn dergelijke feiten strafbaar.

Het slachthuis en zijn bestuurders werden daarnaast veroordeeld voor inbreuken op de hygiënevoorschriften, die tijdens een controle van het FAVV in de zomer van 2017 werden vastgesteld. Het openbaar ministerie had 20.000 euro boete gevorderd voor het slachthuis en 4.000 euro voor elk van de bestuurders, maar de rechtbank besloot om hen alle drie de gunst van de opschorting te verlenen.
 

Bron: Het Nieuwsblad

Volg VILT ook via