nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.01.2019 Geen jeugdkampen in varkenspestzone in Luxemburg

Veel jeugdbewegingen zullen hun zomerkamp niet in het zuiden van de provincie Luxemburg kunnen houden door de snelle verspreiding van de Afrikaanse varkenspest. Dat kondigde provinciegouverneur Olivier Schmitz aan. De maatregel blijft tot minstens 16 september 2019 van kracht. In het besmette gebied waar de maatregel voor geldt, werden vorig jaar 75 zomerkampen georganiseerd, zowel in weilanden als in gebouwen.

Het verbod werd woensdag voorgesteld in aanwezigheid van de Waalse minister van Natuur en Bos, René Collin. De maatregel verdeelt het gebied in drie belangrijke zones: het kerngebied, waar de Afrikaanse varkenspest is aangetroffen, de bufferzone en de versterkte observatiezone. In het kerngebied is elke vorm van zomerkamp verboden.

In de bufferzone en versterkte observatiezone worden zomerkampen in principe ook niet toegelaten, maar zijn uitzonderingen mogelijk. Voor 28 februari kan een verzoek tot opheffing ingediend worden bij de provinciegouverneur. Na overleg met de burgemeester van het gebied in kwestie, de Luxemburgse hulpdiensten en het departement voor Natuur en Bos wordt binnen de 30 dagen een beslissing genomen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de kenmerken van het kamp, zoals binnen of buiten, leeftijd deelnemers, enz.

Volgens provinciegouverneur Schmitz was het verbod noodzakelijk en zijn de veiligheidseisen nageleefd. "We moesten bestuurlijke maatregelen treffen bovenop de veiligheidsregels die we hebben ingevoerd in september toen we het virus ontdekt hebben. In het belang van iedereen was een beslissing op provinciaal niveau de juiste oplossing." Binnen de provinciale en regionale overheid wordt gepleit voor solidariteit. "Slechts 15 procent van de provincie Luxemburg wordt getroffen door de maatregelen na de Afrikaanse varkenspest. Er zijn nog andere plaatsen waar kampen kunnen plaatsvinden", volgens Schmitz.

Bron: Belga

Volg VILT ook via