nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2018 Geen nieuw Roundup-proces wel lagere schadevergoeding

Een rechter in San Francisco heeft de schadevergoeding fors verlaagd voor een tuinman die kanker kreeg door de onkruidverdelger Roundup. In plaats van meer dan 289 miljoen dollar krijgt hij nog 78,5 miljoen dollar in totaal. Voor chemiereus Bayer, dat eerder dit jaar alle aandelen van Monsanto overnam en dus moet opdraaien voor de juridische gevolgen, is de uitspraak symbolisch belangrijk. Het verdict blijft hetzelfde maar de oorspronkelijke schadevergoeding, toegekend door een volksjury, is verlaagd door de beroepsrechter vanwege de zwakke bewijslast.

De man gebruikte jarenlang de onkruidverdelger Roundup en beweerde dat die hem ongeneeslijk ziek had gemaakt. Voormalig schoolconciërge Dewayne Johnson is terminaal ziek. Maar Monsanto zelf bleef volhouden dat Roundup veilig is en vroeg een nieuw proces. Een volksjury oordeelde dat Roundup de oorzaak is van Johnsons kanker, en dat Monsanto nagelaten had om gebruikers voldoende te informeren over de risico’s.

Het vonnis in eerste aanleg deed het bedrijf flink in de buidel tasten, maar nu schroeft een beroepsrechter de schadevergoeding deels terug, wegens de zwakke bewijslast. De vraag van Bayer – dat intussen Monsanto heeft overgenomen – voor een nieuw proces werd afgewezen, tenzij het slachtoffer niet akkoord zou gaan met de lagere schadevergoeding. Johnson heeft tot 7 december om daarover te beslissen.

“De beslissing van de rechter om de schadevergoeding met meer dan 200 miljoen dollar te verlagen, is een stap in de goede richting. We blijven echter geloven dat het vonnis en de schadevergoeding niet gestoeld zijn op bewijs en gaan in beroep bij de rechter in Californië”, laat Bayer optekenen in een verklaring. De kwestie is belangrijk voor de Duitse chemiereus want er lopen nog heel wat andere claims. In de VS alleen al beweren 8.700 mensen dat ze ziek zijn geworden door het middel op basis van glyfosaat.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via