Geen patenten op variëteiten uit klassieke veredeling

De kogel is door de kerk. Er mogen geen patenten mogen komen op natuurlijke planteigenschappen die geïntroduceerd werden door middel van klassieke veredelingsmethoden. Dat heeft het Europees Octrooibureau geoordeeld. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) reageert opgelucht: “Dit is een bijzonder mooie overwinning en schept na vijf jaar voor eens en voor altijd duidelijkheid”.
15 mei 2020  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:54
De kogel is door de kerk. Er mogen geen patenten mogen komen op natuurlijke planteigenschappen die geïntroduceerd werden door middel van klassieke veredelingsmethoden. Dat heeft het Europees Octrooibureau geoordeeld. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) reageert opgelucht: “Dit is een bijzonder mooie overwinning en schept na vijf jaar voor eens en voor altijd duidelijkheid”.
Boeren moeten vrije toegang hebben tot biologisch plantmateriaal, als ze willen blijven innoveren en concurreren. De patentvrije toegang is ook essentieel voor de ontwikkeling van nieuwe rassen, de verbetering van de voedselzekerheid en de aanpak van de klimaatverandering.
 
De beslissing die nu genomen is volgt op de resolutie die het Europees parlement in september 2019 stemde. “Sinds 2015 zijn we bezig om de uitspraak van de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau, die oordeelde dat zo’n patenten wél konden voor een paprika- en broccolivariant, aan te vechten”, vertelt Vautmans. “Een patent op natuurlijke planteigenschappen zou te gek voor woorden zijn. Groenten en fruit zijn van ons allemaal, en patenten leiden tot monopolies van bedrijven op bepaalde eigenschappen van groenten- en fruitsoorten.”
 
Dit zou volgens haar zorgen voor oneerlijke concurrentie, en bovendien innovatie en de ontwikkeling van nieuwe plantenvariëteiten verhinderen. “En laat dat nu net zijn waar ons landbouwbeleid de komende jaren zal op moeten inzetten”, gaat ze verder. “Willen we concurrentieel blijven en de impact van het klimaat reduceren, dan zullen we onze gewassen beter moeten wapenen tegen bijvoorbeeld de droogte of bepaalde ziektes door middel van nieuwe én klassieke veredelingstechnieken.”
 
Het patentendossier heeft een hobbelig parcours afgelegd. In 2015 oordeelde de Hoge Kamer van Beroep van het Europese Octrooibureau (EOB) dat natuurlijke eigenschappen die in nieuwe rassen worden geïntroduceerd door middel van klassieke veredeling een patent kunnen krijgen. Vanuit Europa volgde veel ongenoegen, waarop de Raad van Bestuur van het EOB in 2017 besloot dat dergelijke patenten niet meer zouden worden uitgevaardigd. De Technische Kamer van Beroep van het EOB verwierp dit besluit echter in 2018. Tot 1 oktober kon tegen deze beslissing een bezwaarschrift worden ingediend. Gisteren volgde het definitieve oordeel.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek