nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.02.2019 Geen verbod op neonicotinoïden tijdens deze legislatuur

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft de stemming van het wetsvoorstel dat een globaal verbod wil invoeren op neonicotinoïden, tot na de krokusvakantie uitgesteld. Als de tekst groen licht krijgt in de commissie, dan zal de definitieve stemming in de plenaire Kamer met drie maanden worden uitgesteld, om het wetgevingstechnische proces bij de Europese Commissie aan te melden. Dat betekent dat er deze legislatuur geen verbod zal komen, aangezien het parlement half april al ontbonden wordt in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei.

Neonicotinoïden zijn een van de meest gebruikte insecticiden ter wereld. Ze liggen al langer onder vuur vanwege schadelijke effecten op bijen en hommels. Nadat Europa het gebruik van drie neonicotinoïden heeft verboden, besliste België om drie jaar uitstel te vragen aan de EU. Ons land onthield zich bij de stemming over dit type insecticiden in het Europees permanent comité omdat het een uitzondering wou voor de coating van suikerbietenzaden.

Na akkoord van Europa kwam die uitzondering er in de vorm van een noodtoelating van 120 dagen. Anders zouden akkerbouwers verplicht zijn om hun suikerbietenvelden tegen bladluizen te beschermen met andere en vermoedelijk meer schadelijke middelen, de zogenaamde pyrethroïden. Er kwam al gauw protest op die beslissing. Onder meer de groenen ijverden voor een algemeen verbod op neonicotinoïden.

Nadat de federale regering in lopende zaken ging, trok de Kamercommissie Volksgezondheid het initiatief rond neonicotinoïden naar zich toe. Momenteel liggen er verschillende wetsvoorstellen op tafel. Er werden al amendementen goedgekeurd die in een uitfasering van neonicotinoïden voorzien voor bepaalde gewassen. Een nota van de juridische diensten van de Kamer vestigde er bij de Kamerleden echter de aandacht op dat het wetgevende proces na de goedkeuring in de Commissie drie maanden moet worden uitgesteld om een notificatie naar de Europese Commissie te sturen.

Over drie maanden is het federale parlement echter al ontbonden. Iets wat half april gebeurt in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. Dat betekent dat een eventueel verbod op neonicotinoïden er pas de volgende legislatuur kan komen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via