nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.05.2019 Geen vergunning voor nieuwe site Clarebout?

Waals minister Carlo Di Antonio wil de toegestane bouwvergunning voor een logistiek centrum en diepvries van het West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes in Frameries, in de provincie Henegouwen, opnieuw intrekken. Vorige week trok intercommunale IDEA ook al het voorkooprecht in voor een nieuwe bedrijfssite in Frameries, waardoor ook andere geïnteresseerde kopers zich zouden kunnen melden voor de site van 16 hectare. Clarebout wacht tot het officieel op de hoogte gebracht is van de beslissing, alvorens te reageren.

Clarebout is sinds 2016 in de industriezone van Frameries actief. Er worden aardappelen gestockeerd en voorbewerkt. Het bedrijf wil er nu een vestiging bouwen waar onder meer diepvriesfrieten zouden worden geproduceerd, maar die plannen komen nu op de helling te staan. Waals minister voor Landbouw Carlo Di Antonio verwijt Clarebout onder meer dat het bedrijf zijn industrieel project opgesplitst heeft, te beginnen met een magazijn in 2016, vervolgens de bouw van een industriële vriezer en uiteindelijk een project voor een productievestiging van frieten. De minister motiveert zijn beslissing voorts met argumenten over geluidsoverlast en mobiliteit.

Eerder dienden omwonenden al een beroepsprocedure in tegen de bouw van de vriezer, maar die was niet-opschortend, waardoor de werken voor de bouw aangevat konden worden. De vergunning daarvoor werd in januari afgeleverd. "Indien de gemeente Frameries beroep aangetekend had, zou dat wel opschortend geweest zijn en zouden de werken dus stilgelegd zijn", aldus de woordvoerder van Di Antonio. "Een dergelijk beroep moet behandeld worden door de minister. Di Antonio verwijt het bedrijf voornamelijk dat het project niet in zijn geheel onderworpen is aan een globale impactstudie."

Bij Clarebout wacht men voorlopig om te reageren. "We hebben tot dusver nog geen officiële weigering ontvangen, niet van de minister, en niet van IDEA met betrekking tot het terrein. We wachten dus op de officiële kennisgeving, die onze juristen zullen bekijken, vooraleer we stelling nemen", aldus Jan Poté, woordvoerder van Clarebout. "We kunnen er wel aan toevoegen dat we de officiële bouwvergunning hiervoor in januari verkregen hebben en de werkzaamheden aan de vriezer ongeveer afgerond zijn, de in gebruikname is voorzien voor juli van dit jaar. Ook zijn er reeds acht personen aangeworven voor dit project en zijn er nog diverse andere selectieprocedures voor nieuwe medewerkers lopende."

De aardappelverwerker heeft al twee productievestigingen, in zijn thuisbasis Nieuwkerke (West-Vlaanderen) en in Warneton (Henegouwen). Het bedrijf stelt op dit moment meer dan 1.500 mensen tewerk.

Bron: Belga

Volg VILT ook via