nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.08.2019 Geld beschikbaar voor uitkering droogteschade uit 2018

Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open Vld) heeft zopas financieel mogelijk gemaakt dat het Landbouwrampenfonds sneller schadevergoedingen toekent aan de slachtoffers van de zomerdroogte in 2018. Reeds goedgekeurde dossiers van landbouwers dreigden voor uitkering tot volgend jaar te moeten wachten op budget. Daarom hevelde Peeters geld over van een algemene provisie voor eventuele andere schadegevallen naar het Landbouwrampenfonds. De uitbetaling kan nu eerstdaags volgen. In totaal gaat het om 1.757 definitief goedgekeurde dossiers, goed voor 30,766 miljoen euro.

De droogte die vorig jaar duurde van begin juni tot de eerste week van augustus is eerder al erkend als landbouwramp. In alle 308 Vlaamse gemeenten waren de gemeten neerslaghoeveelheden volgens het KMI heel uitzonderlijk. Op basis van het werk van de schattingscommissies werden door de gemeentebesturen circa 12.000 schadegevallen vanuit de landbouw gemeld.

De Vlaamse regering had voor die erkenning als landbouwramp tweemaal (in 2019 en 2020) een provisie voorzien van 27,5 miljoen euro voor de uitbetaling van schadedossiers. Daarnaast bestond er een provisie van 10 miljoen euro voor eventuele andere schadegevallen. Omdat enkele getroffen landbouwers anders tot volgend jaar zouden moeten wachten op hun schadevergoeding, maakte Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters het deel van de algemene provisie beschikbaar voor het Landbouwrampenfonds. "Op die manier kunnen alle tot op vandaag goedgekeurde dossiers eerstdaags worden uitbetaald", aldus Peeters.

"Landbouwers die zich met hart en ziel inzetten voor hun product en die door onvoorziene omstandigheden hun oogst verloren zien gaan, hebben recht op een correcte en snelle schadevergoeding", zegt de Open Vld-minister. Vrijdag bracht haar partijgenoot en Europarlementslid Hilde Vautmans samen met Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel (CD&V) een bezoek aan een Hagelandse fruitteler. Voor het tweede jaar op rij zijn fruittelers, net als veel collega-landbouwers, de zomer niet zonder opbrengstverlies doorgekomen. Niet zozeer de droogte, maar wel hagel en zonnebrand door temperaturen die stegen tot 40 graden was dit seizoen de boosdoener. De noodlijdende fruitsector hoopt dat het Landbouwrampenfonds dat tot eind dit jaar in voege blijft, kan tussenkomen in de schade.

De versnelde afhandeling van de oudere schadedossiers komt er ook op expliciete vraag van minister Koen Van den Heuvel. Zijn administratie zet er vaart achter want de uitbetaling kan liquiditeitsproblemen in sectoren die het moeilijk hebben, zoals de fruitteelt, helpen opvangen. Van den Heuvel: "Hopelijk is deze versnelde uitbetaling een steun in de rug voor de bedrijven, waaronder de fruittelers, voor wie het moeilijke jaren zijn. In totaal gaat het over 150 miljoen euro aan schadeclaims uit 2018. Het is de bedoeling dat meer dan de helft hiervan al tegen het jaareinde wordt betaald aan de getroffen landbouwers."

De centen bij elkaar zoeken zodat het Landbouwrampenfonds zijn taak kan afronden, is een taak voor de volgende Vlaamse regering. Eind dit jaar wordt het rampenfonds opgeheven en vervangen door een gesubsidieerde weersverzekering. Uit goede bron vernemen we dat er voldoende belangstelling was bij verzekeraars uit binnen- en buitenland om met een verzekeringsproduct op de markt te komen. Het Departement Landbouw en Visserij is bezig met de beoordeling van dossiers. Eind september worden de verzekeringspolissen geselecteerd en erkend die aan de voorwaarden voldoen. Daarna zullen landbouwers weten bij welke verzekeraars ze kunnen aankloppen om het risico op mislukte oogsten door extreem weer in te dekken. In plaats van een deel van het opbrengstverlies te vergoeden, zal de overheid een stuk van de verzekeringspremie betalen.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: provincie Antwerpen

Volg VILT ook via