nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.07.2014 Gematigde vleesconsumptie levert forse klimaatwinst op

Als we onze vlees- en zuivelconsumptie halveren, zouden we de uitstoot van broeikasgassen met 42 procent verlagen, en stikstofvervuiling met 40 procent terugdringen. Dat berekenden onderzoekers in opdracht van de Europese Commissie. Bovendien levert een gematigde vleesconsumptie heel wat gezondheidsvoordelen op.

In een nieuwe studie kwantificeren onderzoekers hoe groot de impact van een halvering van onze vlees- en zuivelconsumptie zou zijn voor de 27 Europese lidstaten. Voor data over de huidige diëten gingen de onderzoekers te rade bij de Wereldvoedselorganisatie (FAO). In het bestudeerde scenario daalt de landoppervlakte die nodig is om voedsel te produceren voor één Europeaan van 0,23 naar 0,17 hectare. De onderzoekers zijn uitgegaan van een dieet met half zo veel rundvlees, varkensvlees, gevogelte en eieren, en granen ter vervanging van de weggevallen calorieën.

Door de halvering zou de veestapel afnemen en de vraag naar diervoeder zakken tot 285 miljoen ton. Dat wil zeggen dat 70 miljoen ton graan beschikbaar wordt voor menselijke consumptie, en dat de import van sojabonen met 75 procent afneemt. 23,7 miljoen hectare land dat nu gebruikt wordt als graasland en om veevoeder te telen, zou beschikbaar worden voor ander gebruik. Op die manier zou de EU een netto-graanexporteur kunnen worden en zou er ruimte komen voor bio-energiegewassen als miscanthus, populier of wilg.

Meer info: ScienceDirect

Bron: Science for Environment Policy

Volg VILT ook via