nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.03.2020 "Gemeentebesturen, organiseer lokale voedingsmarkten"

Het Steunpunt Korte Keten roept gemeentebesturen op om voedselmarkten te organiseren op hun grondgebied. “Dit betekent voor de consument een extra verkooppunt om dichtbij vers voedsel aan te kopen. Dat is niet onbelangrijk in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus”, zegt Ann Detelder, coördinator van het Steunpunt. “We beschikken heel wat expertise en ervaring met het organiseren van boerenmarkten en stellen die graag ter beschikking van de gemeenten”, luidt het.

Lokale voedselproductie is vandaag crucialer dan ooit, zo stelt het Steunpunt Korte Keten, nu duidelijk wordt dat steeds meer klanten de weg naar de hoevewinkel vindt. “Onze korte ketenproducenten hebben het nu drukker dan anders. De consument vindt het comfortabeler en veiliger om zich niet te ver te moeten verplaatsen of lang aan te schuiven in een supermarkt. In een hoevewinkel staan geen wachtrijen, wat ‘social distancing’ gemakkelijker maakt”, legt Detelder uit.

De hoevewinkels volgen alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen en kunnen daarbij rekenen op de expertise van het Steunpunt Korte Keten. Bovendien leveren ze ook steeds meer aan huis, vooral om oudere of zieke klanten te helpen of mensen die zich niet meer durven of kunnen verplaatsen. Ook daarbij worden alle richtlijnen opgevolgd, zoals levering op de stoep en afstand bewaren. Ook landbouwers die vandaag nog niet aan hoeveverkoop doen, mogen door de coronacrisis tijdelijk producten aan huis verkopen. “Die uitzondering geldt enkel voor eigen primaire producten en dus niet voor verwerkte producten. Daarvoor gelden andere regels”, klinkt het.

Heel wat markten zijn intussen verboden, maar voedingskramen zijn wel nog toegelaten. In dat kader doet Steunpunt Korte Keten een warme oproep naar gemeentebesturen om te bekijken of voedselmarkten op hun grondgebied mogelijk zijn. “Momenteel zetten we zelf alle zeilen bij om te analyseren welke gemeenten hiervoor in aanmerking komen. Daarvoor baseren we ons op inwonersaantal per oppervlakte aanwezige voedingswinkels”, aldus De Telder.

Tot slot doet het Steunpunt Korte Keten ook een oproep naar alle burgers om vooral in eigen land geproduceerd voedsel te kopen. “De landbouwsector verdient vandaag alle steun. Ook zij blijven in de weer om ons van vers en gezond voedsel te blijven voorzien. Het is duidelijk dat de consument de voordelen van lokale voedselproductie en rechtstreekse verkoop begint te waarderen en dat hij bereid blijft om er een eerlijke prijs voor te betalen. Voor de toekomst van de korte keten is het cruciaal dat het aantal consumenten blijft toenemen.” 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via