nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.08.2016 Gemeentelijke groendiensten zijn onkruid niet de baas

Heel wat gemeenten zitten met de handen in het haar bij het zien van al het onkruid op hun grondgebied. Het Laatste Nieuws brengt verslag uit van de inspanningen die zij moeten leveren sinds het op het openbaar domein verboden is om herbiciden in te zetten. Door de vele neerslag dit jaar zijn veel groendiensten het onkruid niet meester, tot ergernis van de inwoners. Gemeentebesturen schakelen daarom externe firma’s in maar dat neemt een extra hap uit hun budget. De positieve noten komen uit Hasselt, daar heeft men de mechanische onkruidbestrijding al tien jaar in de vingers, en uit Brasschaat.

Sinds 1 januari 2015 moeten gemeenten het onkruid op hun grondgebied meester blijven zonder herbiciden. Dat valt voor de groendiensten niet mee, zeker niet in een extreem nat jaar als 2016. Het Laatste Nieuws liep langs bij een aantal gemeentebesturen. Meestal leverde dat reacties op over het onbegonnen werk dat onkruidbestrijding dit jaar lijkt. In Kalmthout en Stabroek wordt gewag gemaakt van een echt probleem door de hoge uitgaven aan externe firma’s die het onkruid aanpakken met branders en borstels. Stabroek schakelt vijf firma’s in en heeft het over een totaal kostenplaatje van 300.000 euro.

"Het onkruid is het hardst aanwezig in nieuwe aanplantingen", klinkt het bij de milieudienst van Kalmthout. "Het nulgebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen hebben we al een aantal jaren voorzien en daarom werken we met bodembedekkers. Maar het duurt wel een tijdje vooraleer die volledig is dichtgegroeid, met onkruid als gevolg. Dat moet je snel uitroeien, want anders overwoekert het alles."

Landen schakelt een aannemer in en breidt de eigen groendienst van mei tot oktober uit met zes arbeiders. Hoegaarden doet het onderhoud nog met eigen personeel, maar gaat in de toekomst ook zaken uitbesteden. "Zo gaan we volgend jaar het onderhoud van de holle wegen laten doen door Agro|aanneming, de landbouwers die ook zorgen voor het ruimen van sneeuw", zegt burgemeester Jean-Pierre Taverniers. Hij vreest dat de mensen in de toekomst zullen moeten wennen aan wat onkruid langs de wegen, en het voetpad voor hun deur zelf moeten schoon houden.

In Halle is die regel al een tijd geleden ingevoerd en moeten inwoners niet alleen in de winter het voetpad voor hun deur sneeuwvrij houden, maar moeten ze het hele jaar door dat voetpad ook onkruidvrij houden. "Op die manier kunnen de arbeiders zich concentreren op het grotere onkruid. Het is ongelooflijk hoe intensief onkruidverdelging is. In deelgemeente Lembeek waren vroeger twee mensen 14 dagen aan een stuk aan de slag om alle onkruid te verwijderen. Een week later konden ze meteen opnieuw beginnen, zo snel gaat het soms. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het verbod op pesticiden. Het is een goede milieuvriendelijke maatregel maar vroeger was het natuurlijk wel eenvoudiger om alles proper te houden", aldus schepen van Openbare werken Johan Servé.

De gemeenten in het Hageland hebben er ook hun handen mee vol. Glabbeek roept de hulp in van een sociaal economiebedrijf voor onkruidbestrijding op de kerkhoven. Om het werk van de technische dienst te vergemakkelijken, werd fors geïnvesteerd in machines. In Linter is sinds begin maart één arbeider dag in dag uit met de stoommachine aan de slag. Ook met een brander wordt onkruid verwijderd, maar de gemeente geeft toe dat ze het onkruid niet kan bijhouden. "Inwoners zijn terecht geërgerd over hoe sommige plaatsen er bijliggen."

In Brasschaat is het onkruid wel onder controle. "Het feit dat we geen pesticiden meer mogen gebruiken, vraagt gewoon een andere manier van werken", zegt Frank Van Baelen van de groendienst. "Ook het sensibiliseren is belangrijk en er moet een klik gemaakt worden bij de mensen dat er toch iets meer kruidgroei zal zijn. Momenteel kunnen we het onkruid de baas, maar de begraafplaatsen blijven toch wel het grootste probleem. Daarom zijn we deze momenteel aan het omvormen. Zo halen we kiezelstenen weg en zaaien we gras."

Ook in Hasselt panikeert men niet, en denkt men er zelfs aan om herbicidengebruik door inwoners te verbieden. "Het is immers niet logisch dat we het op straat zelf niet meer gebruiken, maar dat inwoners er in hun tuin wel kwistig in het rond mee mogen sproeien", zegt bevoegd schepen Valerie Del Re. Zij legt uit dat Hasselt al tien jaar onkruid bekampt zonder herbiciden. "Dat kost ons inderdaad een goede 50 procent meer dan vroeger, maar we geloven hier echt in. We proberen inwoners dat ook duidelijk te maken en dat het dus wel eens kan zijn dat het openbaar domein er niet uitziet als een perfect onderhouden golfterrein."

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via