nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.05.2015 Gemiddelde Europeaan verbruikt jaarlijks 61 kg soja

De hoeveelheden soja die Europeanen op jaarbasis (on)rechtstreeks consumeren, dragen bij tot de "massale ontbossing in de wereld". Dat besluit natuurorganisatie WWF uit een onderzoek dat op haar vraag werd uitgevoerd door het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo. Gemiddeld zou een Europeaan ieder jaar 61 kilogram soja verorberen. Drieënnegentig procent van de soja die in Europa bewerkt of verbruikt wordt, is bestemd voor dierenvoeding. De timing van WWF is niet lukraak gekozen want vandaag en morgen komt in Brussel de Roundtable for Responsible Soy samen. Als "beste oplossing voor een dringend wereldwijd probleem" geniet het label voor duurzame soja de actieve steun van de ngo.

Sojateelt is, volgens WWF, één van de grootste oorzaken van ontbossing in Zuid-Amerika. "Soja is een nuttig gewas met een hoge voedingswaarde dat vandaag een belangrijk onderdeel is van de wereldwijde voedselvoorziening", zegt WWF. "De niet-duurzame teelt heeft echter zware gevolgen: de enorme aangroei over de laatste 50 jaar is er in Zuid-Amerika gekomen ten koste van miljoenen hectaren woud, graslanden en savanne." Naar aanleiding van de jaarlijkse Roundtable for Responsible Soy, dinsdag en woensdag in Brussel, roept WWF voedingsbedrijven op hun soja alleen nog uit verantwoorde teelt te halen. De organisatie heeft ook een grafiek online geplaatst die de consumenten aan het denken moet zetten over hun voedingspatroon.

Kippenborst is het meest soja-intensief, waarbij WWF een erg hoog cijfer (109 gram soja per 100 gram vlees) rapporteert. Nog volgens WWF is 35 gram soja per ei van 55 gram nodig en voor zalmsteaks 59 gram soja per 100 gram product. WWF wijst er verder nog op dat wereldwijd driekwart van alle geproduceerde soja naar dierenvoeding voor varkens, kippen, koeien en gekweekte vis gaat. In Europa zou dat zelfs 93 procent zijn. De per capita-consumptie van proteïnen ligt in Europa gemiddeld 70 procent hoger dan de aanbevolen hoeveelheid.

Meer info: WWF

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: pratoslimpos.org.br

Volg VILT ook via