nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.09.2015 Genetische variatie bij varkens nog steeds groot

De eeuwenlange domesticatie heeft de genetische variatie bij varkens niet beperkt. Omdat ze nog vaak kruisten met hun wilde soortgenoten, is de genenpool nog steeds groot. Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse universiteit van Wageningen na een onderzoek van de genen van wilde en gedomesticeerde varkens. Het onderzoek levert volgens Nederlandse media ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe commerciële varkenslijnen.

Varkens worden al ongeveer 9.000 jaar door mensen gehouden. Dat begint in Anatolië, nu het Aziatisch deel van Turkije, en in de Mekong Vallei in Vietnam. De onderzoekers van Wageningen Universiteit gingen aan de slag met de vraag wat er is veranderd in het genoom van tamme varkens ten opzichte van dat van wilde zwijnen en hoe dat proces is verlopen. Daarvoor werd het complete genoom van 104 wilde en gedomesticeerde varkens in kaart gebracht en met elkaar vergeleken.

Uit dat onderzoek blijkt dat gedomesticeerde varkens in de loop der eeuwen sterk op gedrag en bouw zijn geselecteerd. Varkens werden rustiger, de schedel werd korter en de dieren werden kleiner, al zijn ze de laatste twee eeuwen weer langer en groter geworden. Bovendien zijn er ook duidelijke verschillen waar te nemen die verband houden met de regio van oorsprong, Anatolië of Vietnam.

De onderzoekers hebben ook kunnen aantonen dat er voortdurend inmenging is geweest van wilde varkens in gedomesticeerde varkens. “In de middeleeuwen lieten boeren hun varkens gewoon los in het bos lopen waardoor de genetische uitwisseling met wilde soortgenoten behoorlijk sterk bleef”, zegt Martien Groenen, hoogleraar Dierlijke Genomica. “Dat is goed nieuws voor de fokkerijsector, want daardoor is er voor de fokkers bij varkens nog veel genetische variatie te vinden.” Het onderzoek bracht ook het genoom van commerciële varkens in kaart. Dat kan nuttige informatie zijn voor de ontwikkeling van nieuwe varkenslijnen.

Meer informatie: Evidence of long-term gene flow and selection during domestication from analyses of Eurasian wild and domestic pig genomes

Bron: AgriHolland

Beeld: CamFu Flickr

Volg VILT ook via