nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.06.2018 Genonderzoek in appels leidt tot betere veredeling

De Italiaanse onderzoeker Mario di Guardo mag de Award Professor Albert Soenen 2018 in ontvangst nemen. Hij ontvangt 2.500 euro voor zijn onderzoek ‘Investigating the fruit texture genetic control in apple and its interplay with the production of volatile compounds using multi-family based analysis and genome wide association mapping’. Zijn bevindingen zullen leiden tot een gesofisticeerde vorm van veredeling om in een vroeg stadium goed bewaarbare en lekkere nieuwe appelrassen te selecteren.

Om de drie jaar organiseert de Stichting Professor Albert Soenen een awarduitreiking waar een geldprijs van 2.500 euro aan vast hangt. Jonge onderzoekers kunnen hun onderzoek indienen, onder de vorm van een doctoraatsthesis. Het belangrijkste doel van de Stichting is het ondersteunen van het wetenschappelijk onderzoek naar fruit en fruitteelt. “De Stichting Professor Albert Soenen werd opgericht naar aanleiding van het emeritaat van professor Albert Soenen, de eerste directeur van het Opzoekingsstation van Gorsem, de oudste van de drie instellingen die sinds 2006 pcfruit vormen,” aldus Inge Moors, voorzitter van pcfruit en gedeputeerde van Landbouw.

“Voor de 13de prijs waren er zes genomineerden uit vier verschillende Europese landen die aan vier verschillende universiteiten hun doctoraat behaald hebben”, legt professor Schoonheydt, voorzitter van de Stichting Professor Albert Soenen, uit. “Een jury van experten beoordeelde de werken op wetenschappelijke kwaliteit, originaliteit, taal en vorm en mogelijke impact op de fruitteelt. De wetenschappelijke kwaliteit van al de ingediende werken lag zeer hoog.” Er kan natuurlijk maar één winnaar zijn. Dit jaar ging de eer naar het onderzoek van de Italiaan Mario di Guardo.

Het onderzoek van di Guardo toont aan welke genen van de appel verantwoordelijk zijn voor de textuur van vruchten, meer bepaald hoe de hardheid, knapperigheid en vezeligheid van de vruchten ervaren wordt. Daarnaast onderzocht hij de veranderende activiteit in de genen gedurende de bewaring van de appels en dus de invloed op de kwaliteit van de vruchten. Tegelijkertijd toont hij aan hoe vluchtige aroma’s van een appel mee evolueren met deze wijzigingen in de activiteit van de genen die de kwaliteit van de appel bepalen. Deze bevindingen zullen leiden tot toepassingen van Marker Assisted Breeding, een gesofisticeerde vorm van veredeling om in een vroeg stadium goed bewaarbare en lekkere nieuwe appelrassen te selecteren.

Dit bekroonde onderzoek is van groot belang voor het inzicht in de genetische achtergronden van het uitstalleven, de bewaarbaarheid en de smaakontwikkeling van appels. Dit is erg belangrijk voor de Jonagold en voor de selectie van nieuwe appelvariëteiten die hier in de toekomst zullen worden aangeplant.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via