nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.03.2017 Gentse 'Foodsavers' gaan voedseloverschot redden

In Gent startten het stadsbestuur en OCMW een logistiek platform dat op jaarbasis tot 100 ton voedseloverschotten uit de Gentse regio moet recupereren en herverdelen. Dat kondigen schepen van Milieu, Klimaat en Energie Tine Heyse (Groen) en OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a) aan. De overschotten zijn hoofdzakelijk afkomstig van de REO-veiling in Roeselare en zes filialen van drie grote supermarktketens in Gent. 

In het kader van de Gentse duurzame voedselstrategie ‘Gent en Garde’ roept de stad Gent ‘foodsavers’ in het leven. De voedseloverschotten worden verzameld in een platform dat opgericht werd binnen de Leerwerkplekken van het OCMW. Van daaruit worden ze ook gekoeld geleverd aan sociale organisaties. Foodsavers is er niet alleen om de klimaatimpact van het Gentse voedselsysteem te verminderen. Het is tegelijkertijd een sociaal tewerkstellingsproject, want tijdens het eerste jaar worden een tiental mensen opgeleid tot logistiek medewerker, een knelpuntberoep.

De overschotten zijn afkomstig van de REO-veiling en zes filialen van drie grote supermarktketens in Gent. Op termijn worden dat een twintigtal aanbieders. "Tijdens de eerste zes dagen werd alvast zo'n twee ton voedseloverschotten herverdeeld", aldus Heyse en Coddens. "Meer dan 500 verschillende producten werden daarbij verdeeld naar meer dan twintig sociale organisaties in Gent." Met de voedselstrategie Gent en Garde zet de stad al verschillende jaren in op een verduurzaming van het Gentse voedselsysteem. In 2015 bijvoorbeeld al werd het Restorestje gelanceerd, dat al in meer dan honderd horecazaken gebruikt wordt. 

Bron: Belga

Volg VILT ook via