nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.06.2019 Gentse voedselverliesapp pakt weer duurzaamheidsprijs

De Gentse app ‘Too Good To Go’, waarop supermarkten en lokale handelaars hun dagelijkse overschotten voor een prikje te koop kunnen aanbieden, is opnieuw in de prijzen gevallen. Twee maanden geleden won het platform al de Food Waste Awards. Vorige week kreeg het opnieuw een onderscheiding bij de Belgische Energie- en Milieuprijzen. Het won in de categorie ‘duurzame voeding’. De speciale juryprijs ging naar de ‘Abattoir Ferm’, een stadsboerderij bovenop het dak van de nieuwe voedselhal op de slachthuissite in Anderlecht.

Sinds 2006 bracht de Belgische Energie- en Milieuprijs hulde aan meer dan 2.400 Belgen die alleen of via hun organisaties bijdroegen aan een duurzame toekomst. De federale overheid beloont hiermee verenigingen, burgers, steden en gemeenten, bedrijven of scholen en universiteiten voor initiatieven waarbij duurzame ontwikkeling centraal staat. Energieproducent Luminus ondersteunt de prijsuitreiking.

In de categorie ‘duurzame voeding’ valt die eer dit jaar te beurt aan de bedenkers van de app ‘Too good to go’. De app op je smartphone verbindt de lokale handelaar of producent met overschotten rechtstreeks met de consument. Door een maaltijd van de vuilnisbak te redden, geniet de consument van overheerlijk eten en vermindert de handelaar actief zijn voedselverspilling. Mogelijk wint hij er zelfs nieuwe klanten door. De bijna 2.100 partners verspreid over het hele land die de app gebruiken, hebben samen meer dan een half miljoen maaltijden gered. In eigen land wordt van boer tot bord 345 kilo eten per persoon verspilt.

In zes andere categorieën werden winnaars gekozen en nog eens vijf winnaars werden aangeduid voor in totaal vier speciale prijzen. De mediapartner-award was bijvoorbeeld weggelegd voor Sea2see Eyewear. Dit bedrijf werd in 2016 opgericht door een landgenoot. Het verzamelt plastic afval uit de zee met honderden containers in Spaanse havens. Vervolgens wordt het plastic gerecycleerd en in Italië gebruikt voor de productie van het brillenmerk. De brillenmaker deelt de eervolle vermelding met dienstverlener Sodexo die richting 2020 wegwerpplastics afschaft. De stadsboerderij van Anderlecht won niet in de categorie circulaire economie, maar werd door de jury wel beloond met een speciale award.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via