nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

19.10.2018 Geval van gekkekoeienziekte in Schotland

Op een boerderij in het Schotse Aberdeenshire is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) vastgesteld. Dat meldt BBC, en wordt bevestigd door de Schotse minister van Landbouw Fergus Ewing. Hij laat weten dat een noodplan geactiveerd is. Rond het getroffen bedrijf is een schutkring ingesteld. Na de paniek die de BSE-epidemie in de jaren ’90 veroorzaakte vanwege dodelijke besmettingen bij mensen, werd een monitoringsysteem voor de veestapel opgezet. Dat leidde tot de ontdekking van deze nieuwe haard.

Boviene spongiforme encefalopathie (BSE) is een overdraagbare aandoening bij runderen die de hersenen treft en steeds tot de dood van het dier leidt. Men veronderstelt dat BSE kan leiden tot de ziekte van Creutzfeldt-Jakob bij de mens. In Schotland gaan alle alarmbellen af nu BSE opgedoken is op een vleesveebedrijf in Aberdeenshire. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat de Schotten geconfronteerd worden met een haard van de ziekte. Het laatste geval in het Verenigd Koninkrijk deed zich voor in 2015, te Wales.

De BSE-epidemie begon in 1986 in het Verenigd Koninkrijk. Toen waren 180.000 runderen besmet en werden 4,4 miljoen dieren geruimd. Sindsdien screenen de Britten hun veestapel op nieuwe besmettingen. In 1996 stierf voor het eerst iemand aan de menselijke variant. Het aantal doden zou oplopen tot 178. In België werd de ziekte in 1997 voor het eerst vastgesteld. De jaren nadien werden er in totaal 133 gevallen van BSE bij runderen vastgesteld in België, de laatste in 2006. België heeft officieel het statuut van "land met verwaarloosbaar risico" voor BSE.

Bron: Belga / BBC

Beeld: RABDF

Volg VILT ook via