nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.07.2019 Gewicht op voedseletiket mag verpakking niet meerekenen

Wouter Beke (CD&V), die recent Kris Peeters opvolgde als federaal minister van Consumentenzaken, kondigt extra controles aan op de hoeveelheidsaanduidingen van voedingsproducten. Nu wordt bij één op de zeven controles vastgesteld dat producten in werkelijkheid minder inhoud bevatten dan aangegeven is op de verpakking. Een Waalse man bond enkele weken geleden op sociale media de kat de bel aan. Hij kocht in een supermarkt 305 gram gehakt, schrijft Gazet van Antwerpen, maar thuis bleek hij maar 260 gram vlees in handen te hebben. De overige 45 gram was het gewicht van het bakje waar het gehakt in lag.

De wet die de hoeveelheidsaanduiding op voedselverpakkingen regelt, is duidelijk: wanneer goederen verpakt worden in afwezigheid van de consument, dan moet de netto hoeveelheid van dat product vermeld worden op de verpakking. Toch gaat het nog regelmatig mis. Bij één op de zeven controles door de dienst Metrologie van FOD Financiën werden vorig jaar inbreuken vastgesteld. “De meeste, zo'n 95 procent, hebben te maken met een tekort in de hoeveelheid”, zegt Bart Tierens, woordvoerder van Wouter Beke, in Gazet van Antwerpen.

In vergelijking met 2017 is het aantal inbreuken licht gedaald, maar Beke vindt één op de zeven nog steeds te veel. Hij focust nu op winkeliers die producten voorverpakken en geeft de opdracht om een campagne te organiseren. Daarna volgen ook extra controles. Winkeliers riskeren bij een inbreuk een waarschuwing of een proces-verbaal.

Bron: Gazet van Antwerpen

Volg VILT ook via