nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.04.2019 Gezocht: landbouwers met een hart voor jeugdkampen

De Afrikaanse varkenspest die vorig najaar werd vastgesteld in het zuiden van de provincie Luxemburg strooit roet in het eten voor de zomerkampen. Omdat meer dan 100 Vlaamse jongerengroepen op zoek moeten naar een nieuwe kampplaats wordt de website www.sos-zomerkamp.be gelanceerd die moet helpen bij die zoektocht. Op de site kunnen jeugdwerkingen in contact komen met landbouwers, scholen, particulieren, bedrijven, jeugdbewegingen, festivaluitbaters en lokale overheden. “Er beweegt veel op sociale media, maar we zijn er nog niet. Hopelijk neemt dit platform wat van die druk weg”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Het gebied waar Afrikaanse varkenspest woedt, blijft uitbreiden, zowel de getroffen zone als het risicogebied. Daardoor zijn in Vlaanderen honderd jeugdgroepen op zoek naar een nieuwe kampplaats. De jeugdbewegingen, hun ondersteunende organisatie De Ambrassade en Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz lanceren daarom het platform SOS Zomerkamp om de getroffen groepen en 10.000 jongeren uit de nood te helpen. Op dit tijdelijke platform kunnen jeugdgroepen en aanbieders van een terrein of een gebouw elkaar vinden.

Op de website kunnen jeugdgroepen en aanbieders van een terrein of gebouw elkaar vinden. Alle landbouwers, scholen, particulieren, bedrijven, jeugdbewegingen, festivaluitbaters en lokale overheden worden opgeroepen om hun terreinen open te stellen voor de zomer van 2019, en zo alle kinderen en jongeren deze zomer een zorgeloos zomerkamp te laten beleven. “De Ambrassade en de jeugdbewegingskoepels nemen hiermee het zekere voor het onzekere en proberen zo ook de uitbreiding van de getroffen zone in te calculeren”, licht minister Sven Gatz toe. “Dit platform zorgt ervoor dat aanbieders van alternatieve kamplocaties snel raadpleegbaar zijn.”

Ook Boerenbond heeft haar leden opgeroepen om jeugdbewegingen aan een kampplaats te helpen. “De wetgeving ruimtelijke ordening bepaalt dat in agrarisch gebied geen recreatie kan gebeuren, zoals bijvoorbeeld met een hoevecamping, maar jeugdkampen genieten in heel Vlaanderen van een uitzonderingsregeling”, laat Boerenbond weten. “Gedurende maximum 75 kalenderdagen per jaar mag er op weides worden gekampeerd door groepen die onder toezicht van één of meer begeleiders staan. Als je je weide maximaal 75 dagen per jaar verhuurt, heb je geen enkele verplichting. Je moet alleen je burgemeester op de hoogte brengen wanneer er kampen zullen doorgaan. Toestemming vragen hoeft niet.”

Bron: Belga / Het Nieuwsblad / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via