nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.10.2018 “Give peas a chance”

Hoe kunnen Europese peulvruchten bijdragen aan een klimaatbestendige landbouwsector en het inkomen van boeren verhogen? Rond die vraag bracht de milieufederatie Friends of the Earth Europe geïnteresseerde partijen bij elkaar om te bespreken hoe de toekomst van de eiwithoudende gewassen in de EU eruit moet zien. “We worden te afhankelijk van geïmporteerde eiwithoudende gewassen zoals soja”, klinkt het bij de milieufederatie. “Maar als we onze manier van produceren en distribueren, willen veranderen, moeten we het breder zien. Die veranderingen kunnen niet alleen door het landbouwbeleid worden aangepakt.”

“Elk jaar houden grote fabrieksboerderijen in de Europese Unie meer dieren voor vlees dan dat er mensen op aarde leven”, laat milieufederatie Friends of the Earth Europe weten. Meer dan acht miljard dieren voeden is een hele opgave. Een groot deel van hun voedsel bestaat uit soja - geïmporteerd uit Latijns-Amerika en in toenemende mate ook uit de VS. “De afhankelijkheid van de EU van geïmporteerde eiwithoudende gewassen zoals soja is de laatste tijd steeds vaker op de politieke agenda komen te staan”, klinkt het. “De EU is tot het besef gekomen dat haar afhankelijkheid van de invoer onhoudbaar is geworden.”

“De regenwouden in Latijns-Amerika - en de gemeenschappen en biodiversiteit die zij herbergen - zijn getekend door de uitbreiding van grootschalige genetisch gemodificeerde sojaproductie, besproeid met glyfosaat”, aldus Friends of the Earth Europe. “En dat wordt mede veroorzaakt door een stijgende vraag naar soja vanuit China, maar ook vanuit de EU.” Volgens de milieufederatie werkt de Europese Commissie momenteel aan een rapport over de kwestie. “Een nieuwe stap in de richting van een beter beleidsplan voor de teelt van meer eiwithoudende gewassen in de EU.”

Met de slogan ‘Give peas a chance’, wil Friends of the Earth Europe een duidelijke boodschap overbrengen naar de EU. “De manier waarop we Europese eiwithoudende gewassen - en landbouwproducten in het algemeen - produceren en distribueren, kan niet alleen door het landbouwbeleid worden aangepakt. Onderwerpen als milieu en volksgezondheid, voeding en sociale en economische rechtvaardigheid zijn allemaal zaken die moeten worden overwogen en verwerkt in beleidsstrategieën. Wij vragen dan ook aan de Europese Commissie om meer samenhang en samenwerking zodat eiwithoudende gewassen op een duurzame manier kunnen geteeld worden in de EU.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via