nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.08.2018 "Glyfosaat in haverproducten onder veiligheidsdrempel"

De producten van tientallen bekende graanmerken bevatten glyfosaat, een pesticide die door de Wereldgezondheidsorganisatie gelinkt wordt aan kanker. Dat concludeert de Amerikaanse milieubeweging Environmental Working Group (EWG) uit onafhankelijke laboratoriumtesten. “Misleidende informatie”, zo noemt Monsanto, producent van glyfosaat, de communicatie van EWG. “Het is niet ongebruikelijk om sporen van pesticiden in voedingsmiddelen terug te vinden, maar het gaat telkens om hoeveelheden die ver onder de veiligheidsdrempels liggen.”

Volgens EWG werd in liefst 43 van de 45 stalen van de ontbijtgranen op basis van havervlokken glyfosaat aangetroffen. In drie vierde van die stalen lag het glyfosaatgehalte hoger dan wat EWG-wetenschappers veilig voor kinderen beschouwen. Opvallend is dat ook een derde van de 16 stalen van biologisch gekweekte granen glyfosaat bevatte, al lag het niveau wel onder de veiligheidsgrens. Waarschijnlijk gaat het om glyfosaat afkomstig van nabijgelegen velden waar traditioneel geteelde gewassen staan.

Volgens EWG vond de Amerikaanse voedselautoriteit de afgelopen twee jaar al glyfosaat in voeding, maar hield ze dat geheim voor het publiek. De organisatie wilde met haar onderzoek het publiek informeren. Het hoogste glyfosaatgehalte werd aangetroffen in twee stalen van Quaker Old Fashioned Oats. Ook in drie stalen van Cheerios was het glyfosaatgehalte aanzienlijk.

Glyfosaat is het actieve bestanddeel van generische onkruidbestrijdingsmiddelen en van het merkproduct Roundup, de onkruidverdelger van Monsanto. De Duitse farmareus Bayer rondde in juni de overname van Monsanto af. Begin deze week werd Monsanto nog veroordeeld tot het betalen van 290 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) aan schadevergoedingen. Het bedrijf zou hebben nagelaten om te waarschuwen voor het gevaar van de onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier.

In een persbericht noemt Monsanto de informatie van EWG “misleidend”. De hoeveelheden die zijn teruggevonden in haverproducten liggen volgens het chemieconcern “ver onder de veiligheidsdrempels die zijn vastgelegd door de voedselveiligheidsautoriteiten”. “Zelfs bij de grootste hoeveelheden die EWG heeft aangetroffen, moet een volwassen persoon elke dag bijna 54 kilo aan graanproducten verorberen om in de buurt te komen van de veiligheidsdrempels die zijn opgelegd”, klinkt het.

Volgens Monsanto wil EWG met deze berichten enkel de angst bij de consumenten aanwakkeren. “De realiteit is dat glyfosaat al meer dan 40 jaar gebruikt wordt. In deze vier decennia werden meer dan 800 wetenschappelijke studies uitgevoerd waaruit blijkt dat glyfosaat veilig is voor gebruik.” De multinational is er naar eigen zeggen voorstander van om mensen en organisaties van heel verschillende achtergronden te betrekken in de discussie over onze voeding en over landbouw. “Maar actiegroepen, zoals EWG, zijn er enkel op uit om moderne landbouw in vraag te stellen door angst te zaaien, in plaats van een bruikbare en accurate bijdrage te leveren aan het debat.”

In ons land is Roundup sinds juli verboden voor particulieren. Enkel professionals zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog producten gebruiken op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via