nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.05.2019 Glyfosaat is veilig herhaalt milieuagentschap in de VS

Tweemaal is Bayer reeds in het ongelijk gesteld tijdens rechtszaken aangespannen door gebruikers van glyfosaat die lijden aan kanker. De Duitse chemiereus blijft verdedigen dat de onkruidverdelger veilig is. Veel mensen hebben daar nu hun twijfels bij, getuige de 13.400 soortgelijke rechtszaken in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse milieuagentschap (EPA) laat daarom verstaan dat het zijn werk goed heeft gedaan: “We blijven bij onze eerdere vaststelling dat het meest gebruikte herbicide ter wereld niet kankerverwekkend is. Onze wetenschappelijke analyse van de gezondheidsrisico’s ligt in lijn met de beoordeling door overheidsagentschappen in andere landen.”

Aan het gebruik van glyfosaat kleven volgens EPA risico’s voor het milieu, maar niet voor de menselijke gezondheid. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) vermoedde in 2015 dat de actieve stof kankerverwekkend is voor de mens. Andere wetenschappelijke autoriteiten (o.a. EPA in de Verenigde Staten en EFSA in Europa) zijn dat blijven ontkrachten. Toch kregen twee kankerpatiënten die hun ziekte toeschrijven aan het gebruik van Roundup miljoenenvergoedingen van een Amerikaanse rechtbank.

In het licht van die gerechtelijke uitspraken herhaalt het Amerikaanse milieuagentschap nu dat glyfosaat veilig is voor de gebruikers. “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de stof kanker veroorzaakt.” EPA moeit zich niet zelf in de rechtszaken, maar geeft Bayer hiermee wel een extra argument om in beroep te gaan tegen het vonnis. In het licht van de milieurisico’s die EPA aantrof, vindt het agentschap het overigens wel nodig dat landbouwers strengere gebruiksrichtlijnen krijgen. Drift tijdens de bespuiting is nu bijvoorbeeld een probleem wanneer glyfosaat op wilde planten in de omgeving terechtkomt die een voedselbron zijn voor dieren.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via