nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.11.2017 Goed jaar voor olijven in Europa

De olijvenoogst is dit jaar meer dan behoorlijk in de meeste Zuid-Europese landen. Ondanks de schadelijke Xylella-bacterie die steeds verder oprukt, is de productie van olijfolie in Italië, Griekenland, Portugal en Frankrijk sterk gestegen. De groeicijfers variëren van 46 tot 75 procent, zo schat de Europese landbouwkoepel Copa. Enkel in Spanje is er slecht nieuws: door de uitzonderlijke droogte daalde de productie er met zo’n 14 procent. 

Na een matig 2016 kunnen de Zuid-Europese olijfboeren terugblikken op een meer dan behoorlijk 2017. In Italië steeg het oogsttotaal met liefst 75 procent in vergelijking met vorig jaar, goed voor een oogst van 320.000 ton. In Griekenland steeg de productie met 46 procent tot een totaal van 285.000 ton. In Portugal werd een stijging met 58 procent genoteerd tot 110.000 ton en in Frankrijk is er een plus van 64 procent tot 5.000 ton. Enkel Spanje, wereldwijd de grootste olijfolieproducent, ziet zijn productie door de droogte dalen met zo'n 14 procent. De Europese Unie levert een derde van de mondiale olijvenproductie en 70 procent van alle olijfolie.

Toch heerst vooral ongerustheid over de steeds verder oprukkende Xylella fastidiosa-bacterie. De ziekte is intussen al aanwezig in vier Europese landen: Italië, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Wetenschappers proberen de ziekte beter te begrijpen om ze te kunnen bestrijden, voorlopig nog zonder groot succes. Later deze maand organiseert de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA een internationale wetenschappelijke conferentie rond Xylella. 

Verder breekt Vasilis Pyrgiotis, de nieuwe voorzitter van het Europese tafelolijven- en olijfoliecomité, een lans voor de olijfboeren. “Ik pleit voor een nieuwe balans in de olijfsector”, aldus Pyrgiotis. “De productie van olijven en olijfolie zit wereldwijd in de lift door een goed imago en een stijgende consumptie, maar de structuur van de hele olijfindustrie verhindert dat ook olijfboeren hun graantje van die groei kunnen meepikken. De winstmarges zijn heel erg beperkt. Enerzijds kunnen boeren hun bedrijfsvoering intelligenter maken door precisielandbouw en smart farming, anderzijds moet er ook een nieuw evenwicht gevonden worden in de keten.” 

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via