nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.08.2016 Goede brouwgerst voor mouterij dit seizoen schaarser

Door de vele regen wordt goede brouwgerst een schaars goed. Het merendeel van het bescheiden Belgische gerstareaal is bestemd voor veevoeder. Brouwgerst kopen onze bierbrouwers in Frankrijk en Duitsland. De opbrengst van een hectare ontgoochelde daar, net zoals bij ons. De Standaard wou weten of bierbrouwers dit seizoen wel voldoende kwaliteitsvolle grondstof zullen vinden. “Als er uit de klassieke Franse gerstgebieden geen of niet genoeg kwaliteitsvolle gerst komt, moeten wij uitwijken', zegt Karel Dingemans van de gelijknamige mouterij in Stabroek bij Antwerpen. “Dan gaan we importeren uit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Frankrijk.”

Gerst is een belangrijk ingrediënt in bier. De graankorrels laat men ontkiemen, om ze vervolgens te drogen en te pletten. Dit proces staat bekend als ‘mouten’. Voor de productie van Belgische bieren wordt brouwgerst gekocht in Frankrijk en Duitsland. De gerst in eigen land is vooral bestemd voor de veevoederindustrie.

In Duitsland meldt sectororganisatie Deutscher Raiffeisenverband dat de opbrengst van wintergerst negen procent lager ligt dan vorig jaar, namelijk 8,8 miljoen ton in totaal. In Frankrijk is de situatie ronduit dramatisch. “De opbrengst per hectare is in sommige Franse regio’s gehalveerd”, weet Karel Dingemans van de gelijknamige mouterij in Stabroek bij Antwerpen.

In De Standaard legt Dingemans uit dat zo nodig uitgeweken wordt naar het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Frankrijk indien uit de klassieke teeltgebieden in Frankrijk geen of onvoldoende kwaliteitsvolle gerst komt. “Zulke uitwijkmanoeuvres wil je zo veel mogelijk vermijden. Op dit moment is het nog te vroeg om definitieve uitspraken te doen over de kwaliteit van het Franse product.”

Het prijsrisico ligt volgens Dingemans bij de brouwers. Wie zijn mout voor deze desastreuze oogst besteld heeft, kent geluk. Wie nu nog moet aankopen, betaalt waarschijnlijk een hogere prijs. “Alleen als we de gevraagde kwaliteit niet kunnen leveren, dan moet de deal tussen brouwer en mouter heronderhandeld worden”, zegt Dingemans. Zo ver ziet de Antwerpse mouter het voorlopig niet komen.

Ook bij Boortmalt in de Antwerpse haven ziet men de prijsverschillen eerder aan de matige kant. “Pas als een klant mout bij ons bestelt, bestellen wij de gerst bij onze leveranciers. Je betaalt op het moment van de bestelling een prijs die de drie partijen – boeren, mouterij en brouwerij – fair lijkt, net om risico's te vermijden. Gerst is niet het soort commodity waarmee zwaar gespeculeerd wordt”, zegt woordvoerder Yvan Schaepman.

De voorzitter van de Belgische Brouwers, Jean-Louis van de Perre, acht de kans klein dat de mislukte gerstoogst de prijs van bier doet stijgen. Als reden geeft hij de lang lopende contracten die brouwers afsluiten met mouterijen. Ook vormt gerst maar één onderdeel van de kostprijs van bier. Bovendien is zo’n 200 euro voor een ton gerst in historisch perspectief nog behoorlijk goedkoop.

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via