nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

01.02.2018 Goedkoop melkpoeder zorgde mee voor recordexport

Je zou het niet meteen verwachten gezien de grote Europese melkpoederstock in publieke interventie, maar de export van melkpoeder liep vlot in 2017. Samen met wijn en babyvoeding staat melkpoeder in de top drie van Europese landbouw- en voedingsproducten waarnaar meer vraag was in het buitenland. Vergeleken met het jaar voordien lag de exportwaarde van melkpoeder 936 miljoen euro hoger in de periode december 2016 tot en met november 2017. Omdat de exportwaarde bekomen wordt door het exportvolume te vermenigvuldigen met de prijs per ton valt uit de handelsstatistiek niet op te maken dat melkpoeder vorig jaar aan erg lage prijzen van eigenaar wisselde.

De Europese landbouwhandelsbalans stevent op een nieuw record af. Het is nog wachten op de cijfers voor de maand december, maar alvast in de periode december 2016 tot en met november 2017 bereikte de landbouwexport een nieuw record met een waarde van 138,4 miljard euro. In waarde nam de export met 5,6 procent toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Exporteurs hebben goede zaken gedaan in de VS (+1,5 miljard euro, +7%) en ondanks de handelsboycot lukte hen dat ook in Rusland (+0,9 miljard euro, +17%). Verder gaat de afzet van agrovoedingsproducten erop vooruit in een aantal Aziatische landen: China (+0,7 miljard euro, +12%), Korea (+0,4 miljard euro, +17%) en Hong Kong (+0,4 miljard euro, +17%). De afzet nam in waarde ook toe in Zwitserland, Turkije, Oekraïne, Australië en Singapore. In Noord-Afrika en het Midden-Oosten wou het minder goed lukken want landbouwexporteurs verloren markt in Saudi-Arabië, Marokko, Algerije en Libië.

Op productniveau deden wijn (+1,25 miljard euro, +12%), melkpoeder (+936 miljoen euro, +26%) en babyvoeding (+809 miljoen euro, +12%) aanzienlijk beter. Hetzelfde kan gezegd worden van huisdierenvoeding en sterke dranken, die elk 600 miljoen euro meer opbrachten in het buitenland. De afzet van granen en varkensvlees verliep daarentegen stroever in het buitenland. Beide productgroepen boeten het meest in aan exportwaarde, respectievelijk 1,7 miljard euro voor tarwe en 90 miljoen euro voor varkensvlees.

In de 12 maanden die verstreken tussen december 2016 en november 2017 boekte de EU een handelsoverschot van 20,3 miljard euro met landbouw- en voedingsproducten. Dat is 1,4 miljard euro meer (+7%) dan het jaar voordien. Import betreft naast tropisch fruit vooral landbouwgrondstoffen (palmolie, sojabonen en andere oliehoudende zaden, koffiebonen, enz.) afkomstig uit Brazilië, de VS en Argentinië.

Meer info: Monitoring EU Agri-Food Trade

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via