nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.11.2017 Graanhandel bezorgd over uitblijven glyfosaatbeslissing

De Europese federatie van de graanhandel en oliehoudende gewassen is uiterst bezorgd over het uitblijven van een Europese beslissing over glyfosaat. “Deze impasse ondermijnt de geloofwaardigheid van de EU-instellingen en haar onafhankelijke wetenschappelijke agentschappen. Het in vraag stellen van het onkruidbestrijdingsmiddel, ondanks de duidelijke wetenschappelijke bewijzen dat het product veilig is, is een belangrijk precedent dat het hele systeem van wetenschappelijk gebaseerde beleidsbeslissingen onderuit kan halen”, stelt COCERAL.

De koepel van Europese graanhandelaars wijst erop dat zowel de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) als het Europees agentschap voor chemische stoffen (ECHA) geen risico’s zien in het gebruik van glyfosaat. “Vertrouwen in de wetenschap is essentieel. Het huidige politieke gemarchandeer over de hervergunning van glyfosaat is betreurenswaardig en levert niemand voordeel op”, klinkt het. Daarom roept COCERAL de Europese Commissie en de lidstaten op om hun verantwoordelijkheid te nemen, de conclusies van de wetenschappelijke instituten van de EU op te volgen en zich uit te spreken voor een hervergunning van het middel voor 15 jaar.

“Gewasbeschermingsmiddelen zijn belangrijke instrumenten voor landbouwers. Ze verzekeren duurzame landbouwopbrengsten en helpen landbouwers om de kwaliteit en veiligheid van hun gewassen te garanderen”, luidt het. Maar de problematiek beperkt zich niet tot de akkerbouw, meent COCERAL. De koepel is ook bang dat een verbod op glyfosaat een groot effect kan hebben op de handel. “Als glyfosaat een illegaal middel wordt, zal het lastiger worden om granen en oliezaden te importeren. Voor bijvoorbeeld de veevoederproductie is dat zeer problematisch, want die is voor haar grondstoffen zeer afhankelijk van de aanvoer van granen en oliezaden uit het Zwarte Zee gebied en Zuid- en Noord-Amerika. Een bemoeilijkte grondstoffenaanvoer kan de prijs van veevoeder opdrijven.”

Bron: eigen verslaggeving / Landbouwleven

Volg VILT ook via