nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.08.2019 Graanoogst levert topopbrengsten op

Op basis van de eerste analyseresultaten van de tot dusver geoogste gerst en tarwe voorspelt Boerenbond dat 2019 een goed graanjaar wordt. “Wat tarwe betreft spreken we zelfs van topopbrengsten”, klinkt het. En ondanks enkele regendagen tijdens de bloei van de tarwe is de aantasting met mycotoxinen verwaarloosbaar.

Overal in Vlaanderen werd het graan op de velden de voorbije weken geoogst. Op enkele uitzonderingen na, is alles van de akkers gehaald. En het lijkt erop dat de opbrengsten dit jaar hoog zullen liggen. “Voor tarwe werden op zware leemgronden in Limburg en Vlaams-Brabant en kleigronden in de Polders opbrengsten genoteerd van 10 tot 12 ton per hectare, met uitschieters van 12,5 ton per hectare en meer”, laat Boerenbond weten. Op zandleemgronden varieerde de opbrengst van 9 tot 11 ton per hectare. Ter vergelijking: in 2017 bedroeg de gemiddelde opbrengst voor tarwe 8,3 ton per hectare en in 2018 8,9 ton per hectare. “De hectolitergewichten lagen bij het begin van de tarweoogst midden juli tussen 77 en 82 kilogram per hectoliter. Na de onweersbuien van eind juli daalde dit naar 71 tot 77 kilo per hectoliter.”

De veelbelovende voorspellingen voor de gerstopbrengst in de loop van de maand juni werden na de oogst in juli bevestigd. “Op de lichtere zand(leem)gronden schommelden de opbrengsten voor gerst tussen de 8 en 10 ton per hectare”, weet Boerenbond. “Op zwaardere gronden lag de gemiddelde opbrengst tussen 9 en 11 ton per hectare. De hectolitergewichten situeerden zich hoofdzakelijk tussen 65 en 72 kilo per hectoliter.” De gemiddelde opbrengst voor gerst in ons land bedroeg in 2017 8,5 ton per hectare en in 2018 8,4 ton per hectare.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via