nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.08.2017 "Graanoogsten dalen door temperatuurstijging"

De wereldwijde opbrengst van maïs en tarwe daalt respectievelijk met gemiddeld 7,4 en 6 procent bij elke graad temperatuurstijging. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers berekend. Bij rijst en sojabonen is het effect kleiner: daar gaat het respectievelijk om een daling van 3,2 en 3,1 procent, zo blijkt uit de studie, die benadrukt dat er behoorlijke regionale verschillen genoteerd kunnen worden. In sommige regio’s worden zelfs hogere oogsten verwacht. 

Onderzoekers hebben andermaal een poging ondernomen om in te schatten wat het effect zal zijn van de opwarming van het klimaat op de graanoogsten. De conclusie van een Amerikaanse studie is dat de wereldwijde opbrengst van maïs en tarwe gemiddeld met respectievelijk 7,4 en 6 procent daalt bij elke graad temperatuurstijging. In sommige regio’s worden dan weer hogere opbrengsten verwacht. Dat is bijvoorbeeld het geval met de maïsoogsten in Frankrijk en de tarweoogsten in het noorden van China.

Regeringen wereldwijd hebben zich via het klimaatakkoord van Parijs tot doel gesteld de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, om zo de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.”In sommige delen van de wereld is de groei van de opbrengsten vertraagd of gestagneerd”, zo stellen de onderzoekers vast. “Als de temperatuur verder stijgt, zal die trend zich doorzetten.”

Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers 70 bestaande studies uit de hele wereld, waarvoor verschillende modellen en benaderingen werden gehanteerd. De uitkomsten van die onderzoeken wezen volgens hen allemaal in dezelfde richting, namelijk dat de gemiddelde opbrengst daalt. De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het onderzoek vind je hier.

Bron: IPS

Beeld: Cofabel

Volg VILT ook via