nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.05.2019 Greenpeace ijvert voor landbouw op maat van het klimaat

Greenpeace gaat actie voeren bij een aantal politieke partijen. Ze vragen aan de voorzitters van CD&V, N-VA, Open Vld, MR en cdH om de klimaatimpact van intensieve veeteelt te verkleinen en om ecologische landbouw beter te ondersteunen. “Wetenschappers hebben al vaak en overtuigend aangetoond dat we minder vlees moeten gaan produceren en consumeren, om de wereldwijde biodiversiteit en het klimaat te beschermen”, klinkt het bij Greenpeace. “Toch menen bepaalde partijen dat onze intensieve veeteelt, die enorm schadelijk is voor de natuur, nog mag uitbreiden en recht heeft op landbouwsubsidies."

De actie van Greenpeace richt zich tot de voorzitters van de partijen die volgens de organisatie geen duidelijk standpunt hebben over landbouw en klimaat. De portretten van Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA), Gwendolyn Rutten (Open VLD), Maxime Prévot (CDH) en Charles Michel (MR) kregen een bijzondere draai om hen te wijzen op het belang van het landbouwbeleid voor onze toekomst en voor die van de planeet. De milieuorganisatie roept de partijvoorzitters op om de klimaatimpact van de intensieve veeteelt te verkleinen en om tegelijk ecologische, familiale landbouw beter te ondersteunen.

Greenpeace stuurde in februari een vragenlijst naar alle politieke partijen over de klimaat- en milieumaatregelen die ze in de landbouw willen nemen. Op basis van de antwoorden gaf Greenpeace de verschillende partijen een score. De partijen die de slechtste score lieten optekenen, krijgen nu bezoek van Greenpeace.

“België en Europa beslissen op dit moment over het landbouwbeleid van de komende tien jaar”, aldus Sébastien Snoeck, expert Duurzame Landbouw en Veeteelt bij Greenpeace. “Vandaag gaat het merendeel van de Europese subsidies rechtstreeks en onrechtstreeks naar vervuilende industriële veeteelt, ook in België. We hebben genoeg verkiezingsbeloftes gehoord, onze planeet heeft duidelijke keuzes nodig. We moeten voorrang geven aan ecologische landbouw en de boeren die op deze manier werken beter belonen.”

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Greenpeace

Volg VILT ook via