nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2020 Greenpeace luidt alarmbel over ontbossing in Brazilië

Greenpeace waarschuwt voor de aanhoudende ontbossing van het regenwoud in Brazilië. "Het beleid van de Braziliaanse regering in combinatie met de wereldwijde handel in hout en vlees heeft nefaste gevolgen voor beschermde inheemse territoria in het Amazonegebied", zegt de milieuorganisatie. Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE) van Brazilië blijkt dat de vernieling van het regenwoud opnieuw fors gestegen is door het uitblijven van controles door de coronapandemie.
Ituna Itatá, het gebied dat Greenpeace onder de loep nam, was in 2019 het meest ontboste inheemse land in Brazilië. Ondanks zijn grondwettelijk beschermde status wordt 94 procent van het gebied geclaimd door grote veebedrijven, houthakkers, mijnwerkers en landrovers, zegt Greenpeace.
 
De organisatie stootte op domeinen die illegaal waren gevestigd in inheems gebied en waar vee werd "witgewassen": frauduleus vee van onbekende illegale herkomst kreeg er een stempel mee en werd zo verkocht aan boerderijen die Marfrig en JBS, twee van 's werelds grootste rund- en lederhandelaren, bevoorraden.
 
Greenpeace ontdekte ook dat één enkel landgoed voor meer dan 3 miljoen dollar aan "witgewassen" illegaal hout naar de VS en de EU had uitgevoerd. De leveringen werden gedekt met een kapvergunning die onwettig werd afgeleverd. Ook het Belgische bedrijf Vogel Import Export NV uit Antwerpen heeft 46 kubieke meter van dit illegale hout ingevoerd in 2017, zegt Greenpeace.
 
Het verkruimelen en uiteenvallen van de bossen in Ituna Itatá is veelzeggend voor de staat waarin inheemse territoria in Brazilië verkeren, zegt Greenpeace. Uit officiële cijfers van INPE blijkt dat de ontbossing in het Amazonegebied in de eerste vier maanden van 2020 met 55 procent, of 1.202 vierkante kilometer, is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
 
De huidige COVID-19-pandemie maakt het bovendien nog moeilijker dan anders om de strijd tegen de ontbossing aan te gaan, aangezien er omwille van de gezondheidsrisico's minder inspecteurs het terrein worden opgestuurd.
 
Bolsonaro, die bekend staat als een klimaatscepticus, krijgt regelmatig kritiek omdat hij weinig doet voor de bescherming van het Amazonewoud, ook wel de groene long van onze planeet genoemd. Veel branden worden aangestoken om plaats te maken voor landbouw en andere activiteiten. En hoewel dat illegaal is, lijkt het bestraffen ervan geen prioriteit te zijn voor hem.
 
Er wordt bovendien gevreesd dat de ontbossing in de Amazone nog zal verergeren als het Braziliaanse congres een wetsvoorstel van president Jair Bolsonaro goedkeurt dat illegale landroof van Braziliaanse openbare gronden legaliseert, zegt Greepeace. De wet, de MP 910, ook de wet voor landroof (Grilagem) genoemd, legaliseert miljoenen hectaren openbaar land dat vóór 2018 illegaal is bezet en gekapt.
 
"We stevenen af op een nieuw recordjaar voor ontbossing en branden”, zegt Sebastien Snoeck van Greenpeace. “In het midden van de pandemie wil Bolsonaro het gaspedaal verder induwen, met als gevolg dat inheemse gebieden effectief uiteen zullen vallen en er nog meer woud in de as wordt gelegd voor vleesproductie. We moeten de existentiële dreiging van ontbossing op lange termijn afwenden want die zou het Amazonegebied voorbij een omslagpunt duwen met onomkeerbare klimaatchaos als gevolg.”

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Greenpeace - Fábio Nascimento

Volg VILT ook via