nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2019 Greenpeace start crowdfunding voor twee bioboeren

Samen met De Landgenoten en Terre-en-Vue organiseert Greenpeace dit najaar een crowdfunding. Met het verzamelde geld willen de organisaties grond aankopen voor twee bioboeren. “Onze veeteelt steunt sterk op geïmporteerde soja, vaak met een grote klimaat- en milieu-impact. Boeren die zelf hun veevoeder willen telen, hebben daar niet altijd genoeg grond voor. Om hen te steunen, organiseren wij deze crowdfunding”, zegt Greenpeace in een persbericht.

“Willen we in de toekomst nog duurzaam, lekker en lokaal voedsel, dan kan dat alleen met een minder intensieve landbouw en met een bodem die beter bestand is tegen erosie en die meer koolstof kan opslaan. Een landbouw dus op maat van de natuur en het klimaat”, zegt Matteo De Vos, expert ecologische landbouw en veeteelt bij Greenpeace België. Het grote probleem is volgens de milieuorganisatie dat wie op deze manier wil boeren, al snel op de “absurd hoge prijs van landbouwgrond stuit als gevolg van speculatie en schaalvergroting”.

Om het probleem onder de aandacht te brengen, start Greenpeace met een crowdfunding voor twee bioboeren. Peter De Cock en Joke De Rocker baten in Scheldewindeke een bedrijf uit met 300 geiten. Zij willen verder groeien en zijn op zoek naar extra grond om hun dieren te laten grazen en om eigen veevoeder te telen. De tweede begunstigde van de crowdfunding is Joël Lambert die in het Waals-Brabantse Orp-le-Grand een gemengd bedrijf uitbaat. Zijn boerderij is vandaag 95 procent zelfvoorzienend op vlak van veevoeder. Zo experimenteert Lambert met de teelt van lupine. Hij mikt op het sluiten van kringlopen op zijn bedrijf.

Het doel van deze crowdfunding, die Greenpeace organiseert samen met De Landgenoten en Terre-en-Vue, is om in een maand tijd minstens 40.000 euro in te zamelen. Dat geld is bedoeld om bij te dragen aan de aankoop van één extra hectare grond voor het biobedrijf uit Scheldewindeke. De vraagprijs voor de grond die het bedrijf op het oog heeft, bedraagt 100.000 euro. De Waalse bioboer wil vier hectare aankopen waarvan de prijs 65.000 à 70.000 euro per hectare bedraagt. Het is de tweede keer dat Greenpeace zo’n crowdfunding organiseert. In 2016 werd 42.110 euro ingezameld, ook toen ging de opbrengst naar de aankoop van grond voor een Vlaamse en een Waalse bioboer.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via