nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.09.2018 Greenyard heropent Hongaarse fabriek na listeria-kwaal

Groente- en fruitconcern Greenyard heeft de oorzaak gevonden van de listeriabesmetting waar het bedrijf mee kampte. Een fabriek in Hongarije die sinds juli stil lag, wordt heropgestart. In één van de vriestunnels werd "aanhoudende aanwezigheid van Listeria monocytogenes" gevonden. Eerder schatte Greenyard de financiële impact van de terugroepactie op 30 miljoen euro. Het bedrijf bevestigt nu dat de schade niet hoger zal uitvallen.

Greenyard kondigde begin juli een grote terugroepactie aan. Alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar werden geproduceerd in zijn fabriek in Baja in Hongarije werden uit voorzorg teruggeroepen. Aanleiding was een mogelijke listeriabesmetting waardoor mensen ernstig ziek werden en zelfs overleden. De productie in Baja werd stopgezet.

Samen met de autoriteiten en experten zocht Greenyard, dat ook vestigingen heeft in Langemark en Westrozebeke, naar de oorzaak van de besmetting. Dat onderzoek is succesvol afgerond en leidde tot de identificatie van de oorzaak, namelijk de aanwezigheid van Listeria in één van de twee vriestunnels. De tunnel werd gesloten, wat een productieverlies van drie procent voor de totale frozen-activiteit van Greenyard inhield. Onder strikt toezicht zal de fabriek in Hongarije heropgestart worden.

Bron: Belga / Focus-WTV

Beeld: FAVV

Volg VILT ook via