nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.07.2018 Greenyard onder vuur na dodelijke listeriabesmetting

De afgelopen drie jaar zijn in verschillende Europese landen negen doden gevallen door een besmetting met een listeriabacterie. Diezelfde stam werd ook aangetroffen in een Hongaarse fabriek van het Belgische groentebedrijf Greenyard. Het bedrijf hamert erop dat dat niet per se betekent dat er ook een medische link is tussen de twee stammen. "Dat moet nog verder onderzocht worden", zegt Dennis Duinslaeger van Greenyard. Ook het Europees voedselagentschap EFSA houdt het erop dat dezelfde stam ook werd aangetroffen in de Hongaarse fabriek.

Het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) communiceerde al begin juli over de doden door listeria, maar het was de krant De Tijd die recent de link maakte met de terugroepacties die het Belgische groentebedrijf Greenyard de voorbije tien dagen lanceerde. Kort na de eerste berichten zakte het Greenyard-aandeel op de Brusselse beurs met 9,5 procent. In afwachting van communicatie van het bedrijf schortte beurswaakhond FSMA het aandeel op.

Eind juni werd Greenyard door de Hongaarse autoriteiten op de hoogte gebracht van de besmetting in zijn fabriek. Kort daarna communiceerde EFSA over doden door de listeriabacterie en de dag nadien lanceerde het bedrijf ook zelf een terugroepactie. Er werden ook andere voorzorgsmaatregelen genomen, zoals de productie in Hongarije stopzetten. "Voedselveiligheid is onze hoogste prioriteit", aldus Dennis Duinslaeger van Greenyard.

Greenyard bekijkt nu wat de impact is voor de productie en de financiën. “De focus ligt vooral op een efficiënte en duidelijke terugroeping", aldus Greenyard. Behalve de negen doden raakten ook 38 mensen ziek. In België vielen geen doden, wel in Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De komende tijd zijn meerdere waarschuwingen aan het publiek en terugroepacties van producten te verwachten, en de afgelopen weken werden al enkele terugroepacties gelanceerd.

Volgens het Europees voedselagentschap EFSA wordt nu nog nagegaan hoe de besmettingen in de Hongaarse fabriek konden gebeuren. Zodra daar meer duidelijkheid over is, zullen mogelijk ook andere Greenyard-fabrieken worden onderzocht. Symptomen van een besmetting met listeria zijn hoofdpijn en koorts, maar de bacterie kan ook de ernstige ziekte listeriose veroorzaken. De bacterie wordt gedood wanneer het product minstens twee minuten verhit wordt tot 70 graden.

Het risico voor de bevolking verkleind door de terugroepacties, laat EFSA weten. Maar het wijst erop dat er nog steeds gevaar dreigt. "Nieuwe gevallen kunnen nog steeds ontstaan door de lange incubatietijd, die tot 70 dagen kan duren”, aldus het Europees Voedselveiligheidsagentschap. “Bovendien zijn diepvriesproducten lang houdbaar. Daardoor stijgt de kans dat mensen achteloos besmette producten bewaren in hun diepvriezer.”

Bron: Belga / De Tijd

Volg VILT ook via