nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.09.2018 Greenyard verkoopt tuinbouwafdeling voor 120 miljoen

Het Belgische groente- en fruitconcern Greenyard heeft zijn tuinbouwafdeling – met onder meer teeltsubstraten en potgrond in de portefeuille – verkocht aan het investeringfonds Straco voor 120 miljoen euro. Dat maakte het bedrijf maandag voor het openen van de beurs bekend. De verkoop kadert in de afbouw van de schuldgraad op de balans, nadat Greenyard afgelopen zomer te maken kreeg met een grootschalige listeriabesmetting die haar economische schade berokkende.

Greenyard Horticulture is marktleider voor potgrond en teeltsubstraten in België, Frankrijk, Polen en Oekraïne. Vanuit 14 productiesites in Europa en in Rusland wordt geëxporteerd naar meer dan 60 landen. Door de verkoop van de afdeling zit het verlagen van de schuldgraad op schema, zegt Greenyard. Het beschikt nu over de nodige middelen om een obligatie van 150 miljoen euro die vervalt in juli volgend jaar, terug te betalen. Door de verkoop kan het management van Greenyard zich ook concentreren op het segment van verse groenten en fruiten en op diepvries en conserven, "met operationele verbeteringsacties die gericht zijn op interne winstgevende groei", klinkt het nog.

Greenyard werd eerder dit jaar geconfronteerd met een listeriabesmetting in zijn fabriek in Hongarije. Er werd een wereldwijde terugroepactie aangekondigd, waarbij alle diepvriesgroenten die de voorbije twee jaar werden geproduceerd in de fabriek in Baja, zijn teruggeroepen. De actie kostte het bedrijf 30 miljoen euro. De oorzaak van de besmetting is intussen gevonden en de productie in Hongarije werd heropgestart. De transactie met Straco, die nog onderhevig is aan wettelijke goedkeuringen, zal naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond worden.

Bron: Belga

Volg VILT ook via