"Grensstreek trekt grote Nederlandse veehouders aan"

Grootschalige Nederlandse veeteeltbedrijven ontvluchten steeds vaker de strengere regelgeving in eigen land en wijken uit naar België om grote nieuwe stallen te bouwen. Dat zegt het platform voor onderzoeksjournalistiek Apache. Journalist Stef Arends heeft onder meer weet van een Nederlandse varkenshouder uit Boxem die net over de grens in Ravels al twee nieuwe varkensstallen heeft gebouwd voor 13.000 varkens en een aanvraag heeft ingediend voor de bouw van een derde stal.
7 november 2018  – Laatste update 14 september 2020 14:47
Lees meer over:

Grootschalige Nederlandse veeteeltbedrijven ontvluchten steeds vaker de strengere regelgeving in eigen land en wijken uit naar België om grote nieuwe stallen te bouwen. Dat zegt het platform voor onderzoeksjournalistiek Apache. Journalist Stef Arends heeft onder meer weet van een Nederlandse varkenshouder uit Boxem die net over de grens in Ravels al twee nieuwe varkensstallen heeft gebouwd voor 13.000 varkens en een aanvraag heeft ingediend voor de bouw van een derde stal.

Volgens Apache is de regelgeving in verband met vergunningen en dierenwelzijn een stuk strenger in Nederland dan in Vlaanderen waardoor Nederlandse varkenshouders naar België verkassen om aan de eigen regelgeving te ontsnappen. Een aantal grensprovincies in Nederland, zoals Noord-Brabant dat ook wel de varkensprovincie bij uitstek wordt genoemd, hebben sinds kort een strengere regelgeving als het op de bouw van nieuwe stallen aankomt. Een boer mag pas een nieuwe stal bouwen als hij eerst stalruimte van zichzelf of van andere boeren sloopt. Netto moet er tien procent meer gesloopt dan gebouwd worden.

Bovendien voeren onze noorderburen een actief beleid om de varkensstapel te laten krimpen. Wie zijn bedrijf stopzet, kan in Nederland tot 500.000 euro krijgen. Dat ook de dierenwelzijnsregels soepeler zijn in Vlaanderen, maakt dat Nederlandse varkenshouders het houden van varkens in eigen land te duur vinden worden en uitwijken naar België. Zeker in de grensstreek rukt het fenomeen op. Journalist Stef Arends haalt daarbij het voorbeeld aan van een varkenshouder uit Boxem die in Ravels al twee stallen heeft gebouwd en die zelf aangeeft dat hij dit heeft gedaan om de strenge wetgeving in eigen land te omzeilen.

Tijdens een interview op de Nederlandse radiozender NPO Radio 1 wijst Arends erop dat er in België in geen geval een tekort is aan varkensvlees. “Er wordt twee keer zoveel varkensvlees geproduceerd dan geconsumeerd. Veel van dat vlees wordt aan bodemprijzen afgezet op de internationale markten”, klinkt het. Volgens Apache worden de stallen dan ook niet bijgebouwd omdat de varkenskweek zo lucratief is, wel omdat er andere belangen gelden. “Vaak zijn veevoederfabrikanten betrokken bij die megastallen. Zij verdienen dan niet aan de verkoop van het varkensvlees, maar aan de verkoop van veevoeder”, aldus Arends.

Speurwerk van zijn kant bracht bijvoorbeeld aan het licht dat het Helmondse varkenbedrijf Cooperate Livestock Production een aanvraag heeft ingediend bij de Vlaamse gemeente Halen om een bestaande stal uit te breiden tot een megastal met 20.000 varkens. “Als je bekijkt welke bedrijven nog op dat adres zijn gevestigd dan zie je dat zowel het bedrijf Coppens Mengvoeders als transportbedrijf Herrijgers hetzelfde adres als telefoonnummer hebben.

Tijdens de Agridagen in februari eerder dit jaar kaartte ook de Ravelse burgemeester Walter Luyten de komst van Nederlandse veehouders naar Antwerpen aan. Hij wees erop dat het draagvlak bij de burgers voor veehouderij in de gemeente kan afnemen wanneer “vergunningsaanvragen voor een nieuwe stal op een dag niet komen van een boer uit Ravels, waarmee omwonenden in het verleden al een praatje hebben gemaakt bij de bakker of aan de school, maar van een Noorderbuur die ze van haar noch pluim kennen”.

Ook de provincie Limburg trok in juni van dit jaar aan de alarmbel omdat het merkte dat er jaarlijks vijf tot tien Limburgse varkensbedrijven worden opgekocht door Nederlandse bedrijven die in ons land grote nieuwe stallen plannen. Navraag bij de Vlaamse overheid, dat de omgevingsvergunningen mee behandelt, leerde dat die trend door hen niet bevestigd kan worden. "Op basis van de cijfers die wij ter beschikking hebben, kunnen we niet zeggen dat Nederlanders aan een 'opmars' bezig zijn als het gaat om het bouwen van nieuwe, grote varkensstallen in Vlaanderen", zegt Nele Vanslembrouck, woordvoerder van het Departement Landbouw en Visserij. "Integendeel, het aantal aanvragen van omgevingsvergunningen door varkensbedrijven waarover wij adviseren, daalt de laatste jaren zelfs." Hoe vaak een Nederlandse firma achter een vergunningsaanvraag zit, kan ze niet zeggen. Het zou dus kunnen dat er meer Nederlanders over de grens een varkensstal bouwen, ook al wordt er in totaliteit minder gebouwd in de varkenshouderij.

Bron: Apache/NPO Radio 1/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek