nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

23.10.2018 Groene Kringer wint met Agromanager voor fruitsector

Op het vijfde Europacongres voor jonge landbouwers, georganiseerd door de Europese Volkspartij in het Europees Parlement, viel de Oost-Vlaamse fruitteler Laurens Tack in de prijzen. De jonge landbouwer, lid van Groene Kring, won er de prijs voor het meest duurzame project. Laurens ontwikkelde Agromanager, een programma waarmee een fruitteler zijn bedrijf kan monitoren om een hoger rendement te halen. Het is een online administratiepakket waarmee de fruitteler al zijn werkzaamheden registreert op een eenvoudige manier, tijdens de arbeid.

Tijdens het ‘European Congress of Young Farmers’ in het Europees Parlement verdedigde Laurens Tack, naast elf andere jonge landbouwers, zijn project Agromanager. Door zijn praktijkervaring als fruitteler weet Laurens welke handelingen er allemaal plaatsvinden en hoe deze eenvoudig te registreren. Door deze eenmalige registraties worden administratieve taken geautomatiseerd. Nadat hij het eerst alleen op het eigen bedrijf gebruikte, kregen ook andere fruittelers de kans om het online platform aan te kopen. Vanwege de spitsvondigheid van Agromanager overtuigde Groene Kring Laurens om zijn project voor te stellen tijdens een congres voor jonge landbouwers in het Europees halfrond. Ook Europarlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) schaarde zich achter de kandidatuur van zijn jonge landgenoot. Agromanager kaapte met een hoog aantal stemmen één van de drie prijzen weg.

Laurens Tack: “Als jonge fruitteler en ambitieuze bedrijfsleider tracht ik om een zo goed mogelijk bedrijfsresultaat te behalen. Doordat onze producten op een wereldmarkt terechtkomen, heb ik net als mijn collega’s weinig controle op de verkoopprijs. Een manier om mijn winst te verhogen, is de kostprijs drukken en hier komt automatisatie in het verhaal.” Laurens merkt dat veel fruittelers zich voorzien van een uitgebreid machinepark om arbeid te sparen. Echter, op vlak van administratie ziet hij dat het voor veel bedrijven een last blijft. “Administratie wordt een steeds groter onderdeel van wat de fruitteler doet, maar wordt zelden of nooit geautomatiseerd. Uit die noodzaak hebben we Agromanager ontwikkeld”, aldus Laurens.

“De goesting om vooruit te willen, om te innoveren en zelf iets vast te pakken, zit in de genen bij onze jonge boeren”, ervaart Giel Boey, voorzitter van Groene Kring. “Jonge fruitteler Laurens Tack bewijst dat nog maar eens met zijn project. Groene Kring selecteerde hem voor de wedstrijd verbonden aan het jongerencongres vanwege het innovatieve karakter van Agromanager. Laurens is namelijk ook één van de deelnemers aan de tweejaarlijkse ideeënwedstrijd van het Innovatiesteunpunt. We moeten zorgen dat onze jongeren alle ruimte en kansen binnen onze land- en tuinbouwsector blijven krijgen om hun ding te doen. Het zorgt ervoor dat we klaar staan voor de uitdagingen van vandaag en morgen.”

Ook Tom Vandenkendelaere, lid van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement, is erg trots op Laurens en bij uitbreiding op alle jonge Vlaamse landbouwers. “Dit evenement is het grootste in zijn soort in Europa met meer dan 300 deelnemers uit gans Europa en dan gaat een Vlaming met de prijs lopen! Het toont voor mij nogmaals aan hoe onze jonge boeren in pole positie zitten als het om duurzame en innovatieve landbouw gaat. De landbouw van morgen zal groener en technologischer zijn. Dat heeft Laurens Tack goed begrepen. Hij werkte een compleet nieuw technologisch project uit om zijn werkproces efficiënter te maken en te automatiseren. Vernieuwend én tegelijk erg Vlaams. Felicitaties zijn hier zeker op zijn plaats.”

Meer info: Agromanager.be

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Agromanager.be

Volg VILT ook via