nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.06.2018 Groenen willen dat Hogan plannen voor GLB intrekt

Eurocommissaris Hogan legde zijn voorstellen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) neer in de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement. De groene fractie roept Phil Hogan op om zijn voorstellen voor de hervorming van het GLB in te trekken. “Want de voorstellen zijn ondermaats en schadelijk voor het platteland, het milieu en de uitbouw van een efficiënt voedselbeleid”, zegt Europarlementslid Bart Staes (Groen).

Met de invoering van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zou België 220 miljoen euro steun verliezen. De Commissie wil de begroting voor plattelandsontwikkeling verlagen. “Verlagingen die reëel tot 25% gaan zullen een enorme druk leggen op kleine bedrijven”, aldus Europarlementslid voor Groen Bart Staes. “Dit zal ook enorme schade aanrichten bij lokale economieën.”

Door de lidstaten meer macht te geven, wil de Commissie ‘Gemeenschappelijk’ weg uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, vindt de groene fractie. “Zonder een overkoepelend wettelijk en politiek kader zullen lidstaten vrij zijn om hun eigen prioriteiten te bepalen inzake landbouw en plattelandsontwikkeling”, reageert Bart Staes. “Dit zal ervoor zorgen dat we weer met een lappendeken aan nationale regels zitten, wat dan op zijn beurt zorgt voor oneerlijke concurrentie tussen de Europese boeren.”

Volgens de Groenen zou de Commissie beter opnieuw beginnen in plaats van deze voorstellen door te duwen. “Eurocommissaris Hogan wil de hervorming van het GLB doorduwen nog voor de Europese verkiezingen van volgend jaar”, klinkt het. “Dit krappe tijdskader maakt een noodzakelijke dialoog onmogelijk tussen alle belanghebbenden: boeren, consumenten, milieu, gezondheid. Het staat ook de uitbouw van een holistisch Europees voedsel- en landbouwbeleid in de weg.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via