nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.11.2019 Grondwater nog steeds niet op peil

Driekwart van de Vlaamse grondwaterstanden blijft te laag voor de tijd van het jaar, weet De Standaard. Nochtans is er de afgelopen drie maanden een normale hoeveelheid neerslag gevallen. Maar dat is nog steeds niet voldoende om de droge zomer, inclusief hittegolven en een maand zonder regen, te compenseren.
Uit de laatste indicator van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) blijkt dat driekwart van de grondwaterstanden zeer laag (35,1%) of laag (37%) blijft voor de tijd van het jaar. In november 2016 was dat nog 15 procent. Het herstel heeft zich ingezet, maar er is nog veel meer regen nodig, klinkt het bij VMM.
 
Oktober was een goede regenmaand. De neerslag viel mooi verspreid, over een periode van 20 dagen. Het grondwater kon vooral in de eerste helft van de maand herstellen. De totale neerslag van het voorbije jaar was begin november wel nog steeds een pak lager dan de normale hoeveelheden waardoor er volgens de Vlaamse Droogtecommissie van een structureel herstel nog geen sprake is.
 
De droogte is niet de enige spelbreker. Specialisten wijzen ook naar de klimaatverandering als structurele oorzaak voor het watertekort in Vlaanderen. Hierdoor valt de regen geconcentreerder en veel water spoelt meteen weg in de riolen en krijgt de kans niet om in de grond te dringen. De dichte bebouwing en verharde ondergrond in Vlaanderen maken dat effect alleen maar groter.
 
Het probleem zit ook dieper in de grond. Terwijl het oppervlaktewater zich vrij snel herstelt, is dit niet het geval voor de grondlagen. “We moeten nadenken over manier waarop die versneld kan worden aangevuld”, zegt Dirk Van der Stede, hoofd van het Vlaams Kenniscentrum Water aan De Standaard. Hij pleit voor ontharding en investeringen in waterbekkens waardoor het water geleidelijk in de grond kan zakken.
 
Als het deze maand normaal blijft regenen, zal meer dan 10 procent van de grondwaterstanden begin december nog steeds zeer laag staan. Blijft het droog, dan kan dat oplopen tot een kwart, vooral in de provincies Vlaams-Brabant in Limburg. Om het normale niveau te behalen, zou het in november en december meer dan gemiddeld aanhoudend moeten regenen. Hopen dus op een natte winter, zonder te veel vrieskou.

Bron: De Standaard

Volg VILT ook via