nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.04.2019 Grondwaterstanden nog niet hersteld van hete zomer 2018

Terwijl het lenteweer voor de meeste mensen nu wel mag losbarsten, laat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) weten dat er nog steeds onvoldoende regen is gevallen na de droge zomer die we achter de rug hebben. De grondwaterstanden zijn op een derde van de locaties in Vlaanderen zeer laag voor de tijd van het jaar. “Dat betekent dat we niet in een goede positie zitten, mochten we opnieuw een droge zomer krijgen. Een erg natte mei of juni zou de schade kunnen beperken”, zegt Katrien Smet van VMM.

Op veel plaatsen in Vlaanderen is er nog onvoldoende regen gevallen om de grondwaterpeilen te herstellen. VMM meet op 154 meetpunten en in een derde daarvan staat het grondwater 'zeer laag' voor de tijd van het jaar. Dit is vooral in Vlaams-Brabant en Limburg het geval. In bijna een kwart van de locaties staan grondwaterstanden 'laag'. Slechts in 38 procent van de meetpunten is de stand 'normaal'.

Deze winter viel er op de meeste plaatsen in Vlaanderen een normale hoeveelheid neerslag. In het najaar verliep de aanvulling van de grondwaterpeilen door de beperkte neerslag dan weer wel trager dan normaal. “Daardoor is de achterstand die het grondwater door de droge zomer heeft opgelopen, nog niet ingehaald. De peilen zouden op dit moment op hun hoogste niveau moeten staan”, zegt Smet. Ze raadt mensen daarom aan geen water te verspillen en volop gebruik te maken van regenwater, bijvoorbeeld om te poetsen.

Ondertussen blijkt uit een Europees rapport dat Europa vorig jaar één van de drie warmste jaren ooit beleefde. In 2018 kende elk seizoen een hogere gemiddelde temperatuur dan normaal. Vooral de zomer was een uitschieter, met een temperatuur die 1,3 graden Celsius hoger was dan gemiddeld. "Vanaf het eind van de lente tot ver in de herfst kenden Noord- en Centraal-Europa exceptioneel warm weer, met de hoogst gemeten temperaturen sinds 1950", staat te lezen in het jaarlijkse rapport over de Europese Staat van het Klimaat van de Copernicus Climate Change Service (C3S), een onderdeel van het aardobservatieprogramma Copernicus van de Europese Unie.

Er was vorig jaar in Noord- en Centraal-Europese over een langere periode droogte. In de lente, zomer en herfst viel er 80 procent minder neerslag dan normaal. "Omdat dit in de vegetatie- en oogstperiode viel, resulteerde dit in schade voor de landbouwsector, waterrestricties en een laag waterpeil in de rivieren", stelt het rapport. Door de band genomen was er wel minder extreme regenval dan normaal. Het aantal zonuren in Noord- en Centraal-Europa lag vorig jaar 40 procent hoger dan normaal, terwijl dat in Zuid-Europa onder het gemiddelde lag. "Dit had een significante impact op gletsjers in de Europese Alpen, die veel massa verloren", klinkt het.

Bron: Belga

Volg VILT ook via