nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

04.07.2014 Groot-Brittannië komt 2 miljoen hectare te kort

In 2030 zal Groot-Brittannië minstens 2 miljoen hectare grond tekortkomen voor de huisvesting van de groeiende bevolking en de bijbehorende stijgende voedselbehoefte. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Cambridge. De grote vraag naar energiegewassen en het Europees landbouwbeleid zouden bijkomende factoren zijn die de druk op de voedselproductie opvoeren.

In Groot-Brittannië zal de druk op landbouwgrond de komende decennia sterk toenemen. Dat concluderen Britse wetenschappers. Tegen 2030 zal het landtekort opgelopen zijn tot 2 miljoen hectare. In het meest negatieve scenario wordt dat zelfs 7 miljoen hectare. Momenteel wordt ongeveer een vijfde van al het voedsel in Groot-Brittannië verspild. Het terugdringen van die verspilling kan één van de oplossingen zijn voor het voedselvraagstuk, aldus de onderzoekers.

In het onderzoek wordt het Britse beleid meermaals met de vinger gewezen. Zo zou de Britse overheid te weinig doen om voedselverspilling terug te dringen, en om zuinig om te springen met landbouwgrond. De opkomst van de energiegewassen, zoals maïs die geteeld wordt voor vergistingsinstallaties en miscanthus, zouden medeverantwoordelijk zijn voor de stijgende druk op landbouwgrond. De productie van die gewassen wordt volgens het rapport te zwaar gesubsidieerd.

Groot-Brittannië beschikt in totaal over 24 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan 75 procent wordt gebruikt voor de productie van gewassen. Het land is zelfvoorzienend in onder andere tarwe, gerst, melk en lamsvlees. Vooral fruit, groenten en varkensvlees worden geïmporteerd. Andrew Montague-Fuller, hoofdauteur van het rapport, noemt ook de Europese vergroeningsmaatregelen één van de grote boosdoeners. Door de maatregelen zou te veel landbouwgrond opgeofferd worden.

Ook het Brits landbouwministerie publiceerde recent een rapport over de Britse voedselproductie. Volgens het rapport moet de landbouw meer produceren met minder inputs. Twintig jaar geleden lag de zelfvoorzieningsgraad van de Britten nog op 87 procent, vandaag is dat gezakt tot 68 procent. De grootste bedreiging voor de voedselproductie is volgens het rapport de impact van extreme weersomstandigheden die het gevolg zijn van de klimaatopwarming, verwijzend naar de overstromingen die grote delen van het land de voorbije winter hebben getroffen.

Meer info: 'Two million hectare shortfall in UK land possible by 2030'

Bron: eigen verslaggeving/Boerenbusiness/Farmers Weekly

Beeld: Wikimedia Commons - Brian Forbes

Volg VILT ook via